Prenumerera

Logga in

653 sångare vittnar om sexism under #visjungerut

Under måndagen publicerades ett upprop där 653 kvinnliga sångare vittnar om sexism och sexuella trakasserier i Dagens Nyheter. Under hashtaggen #visjungerut samlas erfarenheter och vittnesmål om män trakasserier i bransch där de flesta dessutom lever med osäkra arbetsvillkor, något som har lett till en utbredd tystnadskultur och att kvinnor inte vågar berätta.

”I Sveriges opera- och konserthusmiljö finns en allmän kultur där mäns trakasserier förminskas, ursäktas och bortförklaras. Och vi som blivit utsatta är rädda för att tala öppet om det vi varit med om. De flesta av oss är frilansare och lever med en ständig oro över att inte få fler jobb. När man är utbytbar har man inte råd att vara besvärlig. Men nu tar vi risken tillsammans”, skriver de i Dagens Nyheter.

Samtidigt har fackförbundet Fackförbund Sveriges yrkesmusikerförbund, SYMF gått ut till stöd av upproret och föreslår konkreta åtgärder för att minska sexuella trakasserier och tystnadskultur.

”Det är fruktansvärt att sexuella trakasserier kan förekomma i den monumentala omfattning som uppropen från scenkonstens anställda utgör bevis för. Trots lagar, tydliga rutiner och policys förmår inte arbetsgivarna inom scenkonstområdet att skydda sina anställda”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Jag är inte förvånad men jag kan säga att jag är skakad över omfattningen som uppropet visar. Jag hoppas att man nu tar åt sig av vad det här innebär och det stora mörkertal som här uppvisas. Och att man gör verklighet av de rutiner och policys som finns utöver arbetslagstiftningen, säger Anna-Karin Simlund, vice ordförande på Symf, till SVT kulturnyheter.

Uppropet #visjungerut kommer ifrån att de, enligt DN, under den senaste veckan har samlat 1 210 kvinnliga medlemmar från den klassiska musikvärlden i en Facebookgrupp, och där kunnat utbyta erfarenheter om patriarkala kulturer på arbetet. Samtidigt är det ett svar på #tystnadtagning då 691 skådespelare om sina erfarenheter av övergrepp inom teater- och filmvärlden i slutet av oktober. #tystnadtagning har redan fått stora konsekvenser. I förra veckan kallade Alice Bah Kuhnke in cheferna för Dramaten, Kungliga operan och Riksteatern till ett krismöte, med ett tydligt budskap om att det krävdes en förändring. Och under fredagen förra veckan rapporterade SVT Kultur att Dramaten också har startat en internutredning gällande övergrepp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV