Startsida - Nyheter

Sveriges unga muslimer vinner mål om bidrag mot MUCF

Förvaltningsrätten ger Sveriges unga muslimer (SUM) rätt gentemot Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Myndigheten hade dragit in bidragen till organisationen med motiveringen att SUM inte uppfyllde de demokratiska kriterierna. Till stöd för denna motivering anfördes flera källor, men dessa befanns inte tillräckligt solida av förvaltningsrätten.

Bland annat avfärdar rätten en mycket omskriven rapport om Muslimska brödraskapet, författad vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

”Den av MUCF åberopade studien visar – i de delar av intresse för detta mål – källhänvisningar, varför värdet av studien som bevisning får anses högst begränsat.”

Förvaltningsrätten avstår dock från att ta ställning till huruvida den av SUM inbjudna talaren Yvonne Ridley är antisemit eller ej. Istället dömer rätten utifrån det material som presenterats av de båda parterna.

– Det är oerhört viktigt att man i tider som dessa står på sig och kämpar för sina rättigheter, oavsett hur stora prövningarna är, säger förbundsordföranden Rashid Musa i ett pressmeddelande efter domen.

– Förhoppningsvis skickar denna dom en signal till våra myndigheter att man inte kan ta felaktiga beslut om muslimska organisationer på vaga grunder. MUCF borde ta sitt förnuft till fånga och följa förvaltningsrätten, avslutar Rashid Musa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV