Startsida - Nyheter

#teknisktfel: Normaliserad sexism i teknikbranschen

1 139 kvinnor inom teknikvärlden samlas i ett upprop på DN, och delar berättelser om en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs. De skriver:

”I ljuset av rösterna från de kvinnliga skådespelarna #tystnadtagning, sångerskorna #visjungerut, juristerna #medvilkenrätt med flera vill vi lyfta fram berättelser som visar på en sexistisk kultur som i dag normaliserats även i teknikbranschen. Det föreligger ett #teknisktfel.”

Uppropet lägger tyngd bakom den krönika av Aftonbladets spelredaktör Effie Karabuda, där hon beskriver en dag ur sitt arbetsliv, och som fått stor spridning. Hon skriver bland annat:

”Jag pallrar mig iväg till en after work där ett gäng journalister har samlats för att inviga ett spelmuseum. Här befinner sig några manliga kollegor som missnöjt kommenterat valet av mig som spelredaktör i sina sociala medier. När jag var ny i branschen var de snabba med att utropa hur toppen det var med en tjej som skrev om gaming. Men så fort jag hamnade på en högre position än dem tog lovorden slut”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV