Prenumerera

Logga in

Rutiner och riktlinjer mot trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen meddelade i början av november att de genomför i höst en tillsyn för att säkerställa att kommuner och landsting har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Cirka 290 kommuner och 20 landsting som sysselsätter cirka 1 250 000 arbetstagare ingår i uppdraget.

I samband med #metoo-kampanjens genomslag och efter att DO tog emot en anmälan mot TV4-ledningen, har DO beslutat att även inleda en tillsyn av cirka 40 företag och organisationer inom områdena media, kultur och juridik, enligt SVT.

Sedan 1 januari 2017 finns det nya bestämmelser om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen. De innebär bland annat att arbetsgivare ska ha rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier, enligt DO.

De nya bestämmelserna om aktiva åtgärder innebär bland annat att arbetsgivare ska genomföra ett arbete i fyra steg. Arbetsgivare ska:

– Undersöka om det finns risker för diskriminering – inklusive trakasserier och sexuella trakasserier – eller repressalier (bestraffning) eller andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter.

– Analysera orsakerna till de risker och hinder som har upptäckts.

– Åtgärda – genomföra åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.

– Följa upp och utvärdera arbetet.

På DO:s hemsida lyfts nu information om sexuella trakasserier och arbetsgivarnas ansvar.

– En arbetstagare har rätt att inte bli trakasserad eller sexuellt trakasserad vare sig av chef eller kollegor. En arbetsgivare som får veta att någon känner sig trakasserad ska utreda vad som hänt och vidta åtgärder för att förhindra fortsatta trakasserier. Ett aktivt och snabbt agerande från arbetsgivaren ger en signal om att trakasserier inte accepteras och att den som utsätts får stöd från arbetsgivaren.

– Trakasserier och sexuella trakasserier ingår också i området ”arbetsförhållande”. Det innebär bland annat att arbetsgivaren ska undersöka om det förekommer trakasserier eller risker för trakasserier utifrån alla sju diskrimineringsgrunder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV