Startsida - Nyheter

Lista över företag som verkar i israeliska bosättningar förhalas

Människorättsorganisationen Human rights watch (HRW) har uppmanat FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) att offentliggöra databasen över företag som deltar i israelisk bosättningsverksamhet. HRW befarar att listan riskerar att inte offentligöras som planerat på grund av ökande israeliska och amerikanska påtryckningar.

Databasen skulle ha publicerats redan i mars, men FN accepterade människorättskommissionär Zeid Al-Husseins råd att skjuta på rapporten. Detta skulle dock endast ske vid ett tillfälle, och rekommendationen innebar också att istället offentliggöra rapporten ”senast i slutet av december 2017”. Just detta befarar nu HRW inte ska ske på grund av påtryckningarna.

Genom att avslöja namn på företag som genom verksamhet i bosättarområden bidrar till människorättskränkningar, menar HRW att pressen på företagen att upphöra med sådan verksamhet skulle öka. Vidare anser HRW att listan skulle öka trycket på de länder som inte tar sitt ansvar i enlighet med säkerhetsrådets resolution 2334, vilken gör skillnad mellan israeliskt territorium och bosättningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV