Chock råder i Jemen sedan Ali Abdullah Saleh, landets före detta president, dödades på måndagen, den 4 december. Jemeniter fast i kriget fruktar nu följderna. Tanja Holm, som har bevakat situationen i Jemen sedan 2009, har talat direkt med människor i huvudstaden Sanaa om händelsens spår och följder. Uppdatering 6 december: Efter att artikeln först publicerades har en motstridig bild förts fram kring hur Saleh dödades.
– Nu väntar oss ett fullständigt inbördeskrig, dödandet kommer bryta ut överallt, säger Haifa Subay, gatukonstnär i huvudstaden Sanaa till Feministiskt perspektiv.
Detaljer kring dödsförloppet är ännu inte bekräftade, men källor inne i Jemen tecknar en bild av en desperat Saleh som försökt fly i stadsjeep österut mot ökenprovinsen Marib där hans nya allierade väntade. Tillsammans med Saleh fanns ene sonen och en lojal partimedlem. Vid en av houthiernas säkerhetskontroller utmed vägen ska de ha överraskats av ett bakhållsanfall.
Fordonet träffades med ett vapen av hög kaliber, vänster framdäck punkterades och ytterligare skott avlossades mot dem innan bilen stannade. Houthierna ska ha tvingat Saleh ur bilen och omedelbart dödat honom med skott mot huvudet. De två andra männen ryktas vara tillfångatagna.
Upprörda röster
Salehs dramatiska död är en inte helt oväntad sorti för en regent som liknat sitt ledarskap vid att ”dansa på ormars huvud”. Ändå berättar flera jemeniter, såväl hans anhängare som motståndare, att de behöver tid att förstå vad som hänt.
– Jag är både förvånad och chockad. Och kommer inte dölja min upprördhet över att Saleh dödades, trots mitt motstånd mot honom, trots allt vi jemeniter genomlidit på grund av honom. Men vi ville istället se honom ställd inför rätta. Saleh skapade trots allt något slags balans på den politiska arenan i Sanaa. Nu regerar och bestämmer houthierna själva. Denna vinst kommer motivera dem att fortsätta föra sin krigsagenda, säger Rashad al-Samei, politisk serietecknare från Taiz.
Konflikten mellan Saleh och houthierna blev uppenbar i onsdags i förra veckan när gatustrider bröt ut på flera håll i Sanaa mellan deras respektive krigare. Striderna intensifierades i lördags efter att Saleh meddelat att han var redo att ”vända blad” tillsammans med saudikoalitionen. Därmed bröt han sin allians med houthierna och anslöt sig till deras fiende. Samtidigt uppmanade Saleh också houthikrigare att byta sida.
En kupp emot deras allians och partnerskap, menade framstående houthier som öppet kallade Saleh förrädare.
– Saleh bör uppföra sig mer moget, varnade houthiernas ledare Abdulmalik al-Houthi i ett tevesänt tal samma dag.
Saleh och houthier
Saleh såg ut att ha övertaget, han fick snabbt stöd från flera klaner ur Jemens största klanfederation Hashed. Dessa förberedde sig att inta Sanaa för att ansluta sig till vad som såg ut att bli ett slag om huvudstaden. Också exilpresidenten som Saleh varit med att fördriva, Abdo Rabbo Mansour Hadi, gav honom sitt stöd från Riyadh. Och saudikoalitionen satte in nya bombanfall mot huvudstaden som såg ut att gagna Saleh.
Mohammed Ali al-Houthi, en av houthiernas ledare, ska ha svarat med att beordra houthikrigare att hitta Saleh och döda honom, inget tillfångatagande, enligt obekräftade uppgifter från källor i Sanaa.
Houthierna utförde räder mot Salehs egendomar och gömställen under söndagen. Ett fotografi av ett bord fullt med urdruckna spritflaskor och påståendet att fotografiet just tagits i en av Salehs villor spreds i houthiernas mediekanaler.
Bara timmar efter hans död uppmanade Abdo Rabbo Mansour Hadi samtliga jemeniter till motstånd mot houthierna, som hämtar visst stöd i Iran. Han kallade dem ”iransk milis” och ”mardröm”. Under hösten har politiska röster inne i Jemen och analytiker i internationell press hävdat att Saudiarabien och Förenade arabemiraten sökt slå in en kil i Saleh-houthialliansen sedan de ska ha tröttnat på Hadi och sett sig om efter en väg ur kriget. Saudikoalitionen har inte meddelat vad de planerar framöver.
Riktigt rädd
En journalist i huvudstaden berättar följande för Feministiskt perspektiv:
– Salehs död lämnar oss med två möjliga prognoser: antingen tillåter saudikoalitionen houthierna att regera Sanaa och de omringande provinserna de i dag kontrollerar. Vi blir då en isolerad, självständig nordjemenitisk houthistat. Södern kommer i ett sådant scenario att bryta sig loss och styras av Hirak, den sydseparatistiska motståndsrörelsen. Eller så fortsätter de Saleh-lojala trupperna att kriga mot houthierna här inuti huvudstaden. Och då förväntar vi oss intensifierade bombanfall från saudikoalitionen. För första gången är jag riktigt rädd, säger hon och ber därför att få uttala sig anonymt.
Sanaabor i flera distrikt har blivit fångar i sina hem, omringade av gatustriderna. Vissa har kunnat fly till säkrare områden, andra gömmer sig så gott de kan, undan fönstren där kulorna skjuter in, säger de. Sjukhuspersonal har inte kunnat gå till jobbet. Livsmedelsaffärer hålls stängda, och flera berättar att de sitter fast hemma sedan tre dagar och att maten är uppäten. Hittills har 125 människor dödats och över 200 skadats i striderna, enligt uppgifter från Internationella Rödakorskommittén. Därutöver har saudikoalitionens bombplan träffat civila bostäder.
Mötte sitt öde
I södern har majoriteten av befolkningen på omkring sex miljoner sedan många år sett Saleh som sin fiende. Hans säkerhetsstyrkor dödade och fängslade tusentals aktivister som kämpade på fredlig väg till självständighet från norra Jemen.
– Jag är glad att Saleh är död, detta känns skönt. En himmelsk rättvisa för alla oss som förtryckts av honom. Saleh förstörde både norra och södra Jemen. Här i Aden minns vi honom som mannen som stred två krig mot oss, 1994 och 2015. Han dödade också kvinnor och barn och bestal oss vår kollektiva förmögenhet, säger Zahra Saleh, medlem av det nya ledarskapet som är på väg att bildas i södern.
– Varje förtryckare möter sitt öde, varenda en av dem, så också Saleh, fortsätter hon.
Saleh var fram till igår en politisk överlevare som styrde Jemen längre än någon tidigare president. Han dog 75 år gammal, i vad som blev hans nionde krig. Förutom inbördeskriget mot socialisterna i södern 1994 utkämpade Saleh sex inbördeskrig mot houthierna i norra Jemen 2004–2010. Därutöver var han i flera år USA:s allierad i kriget mot terrorismen. Och i det pågående kriget mellan houthierna och inhemska motståndsrörelser, uppbackade av saudikoalitionen, hann Saleh strida på bägge sidor.
I dag tisdag är en stor manifestation planerad i Sanaa sedan houthierna uppmanat folk att fira deras framgångar på gatan Sabaeen, den plats dit Saleh brukade kalla ut sina supportrar.
Uppdatering 6 december: Efter att artikeln först publicerades har en motstridig bild förts fram kring hur Saleh dödades. Flera inom Salehs parti, bland annat sonen Ahmed Ali, hävdar att Saleh istället dödades i sitt hem, efter att houthierna i flera timmar hållit det under belägring. Saleh ska ha ställts inför ett ultimatum: kapitulation eller död. En video som houthierna cirkulerade i sociala medier under måndagen, i vilken Saleh påstås just ha dödats under ett flyktförsök, betvivlas av flera. De hävdar att videon syftat till att skada Salehs anseende inför hans stridande styrkor. Det nu framförda alternativa händelseförloppet har heller inte bekräftats av oberoende källor.