Startsida - Nyheter

Skarpa reaktioner mot Trumps ambassadflytt

Amerikanska presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och hans avsikt att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, bryter därmed 70 år av amerikansk policy. Trots många varningar om att inte störa den redan så sköra balansen i mellanöstern hävdade Trump i sitt tal att detta beslut kommer att öka chanserna till en fred mellan Israel och palestinierna.

Detta har väckt starka reaktioner i omvärlden och hos politiska ledare som istället varnar för det motsatta.

CNN rapporterar om protester och oroligheter på Västbanken i Betlehem där protesterande palestinier drabbats samman med Israeliska säkerhetsstyrkor. 
En av den främsta palestinska förhandlaren, Saeb Erekat säger till Al-jazeera att detta beslut ”tillintetgör alla möjligheter till fred” och ”driver regionen till kaos och våld”.

Den kända politikern och aktivisten Hanan Ashrawi som var en viktig fredsdrivande aktör under den första intifadan och som idag sitter i palestiniernas lagstiftande råd, menar att detta är ett hänsynslöst beslut som bryter mot folkrätten samt förstör chanserna för fred.

Jewish Voice for Peace skriver i ett upprop på facebook att om Trump flyttar ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem kommer det att cementera Israels kontroll över staden och förneka politiska rättigheter till palestinska invånare som garanteras av internationell rätt. Palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att genom detta beslut har USA nu gett upp sin roll som fredsmäklare i området:

– USA kan inte längre agera fredsmäklare, säger han enligt TT.

Utrikesminister Margot Wallström skriver på sin officiella twitter att Sverige tillsammans med sju andra rådsmedlemmar har begärt ett extrainsatt möte i säkerhetsrådet om Jerusalem denna vecka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV