Startsida - Nyheter

”Ingen ska tvingas till Afghanistan”

– Jag manifesterar för att den fysiska närvaron av aktivister spelar avgörande roll när de försöker utvisa människor. När politiker och makthavare inte fattar hur sjukt det är att skicka unga människor från trygghet till fara måste vi ta ansvar och göra allt vi kan för att skydda varandra. Afghanistan är inte säkert, säger Ylva Aspelin, aktiv i Ung vänster. Hon är en av de omkring 60 personer som manifesterar utanför förvaret i Åstorp på måndagen. Manifestationen är bland annat arrangerad av Ung i Sverige, Refugees Welcome Sverige, Ung Vänster Skåne och Ensamkommandes förbund.

Anledningen till manifestationen är att en utvisning av afghanska barn och ungdomar är planerad att genomföras under dagen, och förutom sittblockaden utanför förvaret kommer också elever på bland annat Malmö latinskolan att strejka i solidaritet med ungdomarna.



Vad hade behövt göras för att skapa en human flyktingpolitik?

– Jag är inte nöjd med Sveriges flyktingpolitik förrän landet är ett tryggt hem som välkomnar alla som behöver det med öppen famn, säger Aspelin.



– Vi har varit på plats sedan i förmiddags. Alla här hjälps åt med filtar, värmeeld, mat och vatten. Alla här kommer också hjälpas åt att stoppa den här deportationen. Vi ska göra allt vi kan för att ingen ska tvingas till Afghanistan. I dag och alla andra dagar.

Vid 20 tiden igår lämnade en buss med sju afghanska ungdomar, och manifestationen protesterar genom att skrika, blockera rondellen och några demonstranter lägger sig på vägen framför bussen. Polisen avhyser dem och spruta pepparspray. En av de som manifesterat grips för våldsamt upplopp. Men manifestationen lyckades hindra några ungdomar för att deporteras vilka fick verkställighetshinder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV