Startsida - Nyheter

Lägre pris på kvinnors kompetens

En ny rapport från akademikerförbundet Jusek visar att nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad männen gör. Samtidigt är kvinnors löneanspråk lägre och kvinnor får lägre löner vid anställningstillfället. Akademikerkvinnornas genomsnittliga löneanspråk är enligt undersökningen 28 422 kronor per månad, medan mäns är 29 565 kronor, en skillnad på 1 143 kronor.

– Det finns en bild av att löneskillnaden mellan kvinnor och män beror på att kvinnor inte tar för sig tillräckligt mycket eller har för låga tankar om sin kompetens. Vår nya rapport visar tvärtom att kvinnor har högre tankar om sin kompetens jämfört med männen, säger Åsa Vernby, utredare och författare till rapporten.

Kvinnor anger i undersökningen genomsnitt att ett rimligt löneanspråk för den ideala kandidaten vore 30 442 kronor i månaden, medan män i genomsnitt angett 32 051 kronor. Män anger alltså inte bara högre löneanspråk vid sin egen anställning, de uppfattar också att den rimliga nivån för den ideala kandidatens löneanspråk är högre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV