Nyheter

Elever strejkar mot utvisningar till krig och förtryck

På tisdagen strejkade elever vid skolor i femton städer. Samtidigt pågick även en rad manifestationer. De gemensamma kraven för upproren är att stoppa utvisningarna till krig och förtryck, däribland alla utvisningar till Afghanistan, och ersätta de tillfälliga uppehållstillstånden med permanenta. Selma Gran är en av de som organiserade elevstrejken mot utvisningar på Malmö latinskola i Malmö.


Varför har ni organiserat den här elevstrejken?

– Ung i Sverige har startat detta upprop för att uppmärksamma utvisningarna till Afghanistan. Vi känner att de beslut som tagits av Sveriges politiker är helt inhumana. Att skicka människor till ett osäkert land som Afghanistan är helt enkelt oacceptabelt. Människor får vänta på uppehållstillstånd i flera år utan att vara säkra på hur deras framtid ska se ut.



– Jag tycker att EU måste ta ett större ansvar för att hjälpa människor i nöd genom att göra vägarna in till Europa lagliga. Att ta hand om människor i nöd borde vara en självklarhet. Genom id-kontrollerna försämras flyktingars möjligheter att komma in i Sverige och söka asyl. Alla ska ha rätt att söka asyl. Samtidigt ser vi hur chansen till uppehållstillstånd minskar när folk behöver det som mest. Jag vill se en välkomnande och rättvis flyktingpolitik.


Finns det ett växande missnöje mot asylpolitiken på skolor och bland ungdomar?

– Ja, det tror jag. När vissa människoliv inte värderas som lika viktiga blir folk upprörda. En fråga som borde vara så självklar. Särskilt när det handlar om unga människor i vår egen ålder. När man inser sina privilegier blir det en självklarhet att agera. Samtidigt tror jag frågan har blivit polariserad och rasismen har ökat.


Selma Gran.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV