Prenumerera

Logga in

Värdekonservatismen i Rumänien möter motstånd

I Rumänien vore det relativt enkelt att tillåta könsneutralt äktenskap, då konstitutionen inte motsäger det, men över tre miljoner underskrifter har samlats in för att stänga möjligheten. Kampanjen stöds av mäktiga religiösa och nationalistiska aktörer.

Den 21 oktober samlas ett hundratal demonstranter på Universitetsplatsen i Bukarest under stora regnbågsflaggor. Det är varmt som en sommardag och god stämning i solskenet. Flera tv-team intervjuar Vlad Levente Viski, ordförande i hbtq-organisationen Mozaiq som är eftermiddagens huvudarrangör. Sedan blir det Feministiskt perspektivs tur att prata med honom.

– Det här är en politisk demonstration för att införa registrerat partnerskap i Rumänien. I dag lever 400 000 par i landet tillsammans utan att vara registrerade, både homo- och heteropar, säger han.

I Rumänien är äktenskapet bara tillgängligt för heteropar, och registrerat partnerskap eller någon annan form av registrering för kärlekspar finns alltså inte över huvud taget.

– Vi är medborgare som betalar skatt och vi förtjänar lika rättigheter, säger Vlad Levernet Viski – ett argument som även går att läsa på plakaten bredvid en båge av vita ballonger mitt på torget. Där uppmuntras par av alla kön att ingå ett symboliskt partnerskap genom att skriva under ett formulär till dansvänlig musik.

Adelina Iancu, juridikstudent.

Adelina Iancu deltar i demonstrationen tillsammans med en grupp vänner.

– Jag är juridikstudent och läser familjerätt. Det är väldigt viktigt att en familj har juridiskt skydd, även om det inte är äktenskap, det måste existera åtminstone en minsta form av juridiskt skydd för par, säger hon.

Sida vid sida med regnbågsflaggorna hänger EU-flaggor. Adelina Iancu säger att det beror på att EU rekommenderar stater att ge alla par och familjer juridiskt skydd. Vlad Levente Viski kommenterar också frågan:

– EU har starkt stöd här i Rumänien, där man vill moderniseras i linje med Västeuropa och EU.

Rumänien är medlem i EU sedan år 2007 och stödet för EU-medlemskap har från början varit stort. Enligt Vlad Levente Visiki placerar sig inte demonstrationen någonstans på höger-vänster-skalan:

– Både vänstern och högern har ignorerat oss i 16 år, sedan 2001 när homosexualitet avkriminaliserades i Rumänien. Politisk homofobi finns överallt.

Även om demonstrationen specifikt gäller registrerat partnerskap, handlar den också indirekt om den pågående och högljudda debatten kring äktenskapslagen. I dagens författning står det ingenting om att äktenskapet ska ingås av en man och en kvinna, utan det står i familjerätten. Rent juridiskt skulle det alltså vara relativt enkelt att införa könsneutralt äktenskap i Rumänien.

Kristen värdegrund

En stark lobby har under de senaste åren bedrivit en kampanj för att sätta stopp för detta. Kampanjen har letts av CPF, Coaliția pentru familie (Koalition för familjen), en paraplyorganisation som samlar drygt 40 rumänska icke-statliga organisationer. För att det ska bli folkomröstning om grundlagsändring krävs att initiativtagaren samlar in minst en halv miljon namnunderskrifter. CPF har samlat in över tre miljoner.

En vecka efter demonstrationerna landar ledaren för den rysk-ortodoxa kyrkan, Kirill av Moskva, i Bukarest. Kirill står nära ryska stadsmakten i Kreml och reser för att besöka sin rumänska motsvarighet. Den ortodoxa kyrkan är enormt inflytelserik i Rumänien. Kirills besök skapar stor uppmärksamhet, särskilt då den politiska makten i Nato-landet Rumänien inte står nära Ryssland. Men den rysk-ortodoxa ledaren framhäver landets likheter med ortodoxa värdegrunder. Den ortodoxa kyrkan är starkt negativ gällande könsneutralt äktenskap.

Argumenten som används i CPF:s kampanj är framförallt hänvisningar till just den kristna värdegrunden, samt till nationen. Den heterosexuella kärnfamiljen är guds vilja och nationens minsta byggsten, heter det. En nation långt ifrån EU- och regnbågsflaggorna på Universitetsplatsen i Bukarest.

CPF:s kampanj är alltså nationalistisk. Samtidigt är den internationell, det visar inte bara de nyligen förstärkta banden till Ryssland. Ett annat internationellt besök under hösten var Kim Davis, en av USA:s största profiler mot hbtq-rättigheter, aktiv i Liberty counsel som verkar bland annat mot hbtq-personers rättigheter och mot abort. Liberty counsel stödjer CPF:s namninsamling. Och statistiken på CPF:s hemsida (som till exempel belägger gifta heteropars påstådda överlägsenhet med att de har bättre ekonomi och mer hälsosamma, högpresterande barn) kommer från Family watch international i Arizona, som brukar lobba på FN-möten mot hbtq-personers rättigheter.

Stöd från Sverige

CPF har även fått stöd från Alliance defending freedom international (ADF International), lobbyorganistaionen som var verksam i Sverige när de stödde barnmorskan Ellinor Grimmark juridiskt och ekonomiskt, eftersom Grimmark vägrade att bland annat utföra aborter. ADF International är aktiva med juridiskt och/eller ekonomiskt stöd i fler europeiska länder. I Slovakien heter CPF:s motsvarighet AZR (Allians för familjen). ADF International stödde dem i en kampanj mycket lik den i Rumänien. 2014 ledde kampanjen till en förändring i konstitutionen, där det nu står att äktenskap ingås mellan man och kvinna. I Kroatien stödjer ADF International regeringen med juridisk hjälp för att stå emot organisationer som sätter press för att förbättra landets sexualundervisning.

I Rumänien har dock ännu inga nya lagar stiftats som inskränker kvinnors och hbtq-personers rättigheter. I slutet av november tar frågan om äktenskapslagen en ny vändning. Två män, den ene från Rumänien och den andre USA, ansöker om uppehållstillstånd för den senare med hänvisning till äktenskapet dem emellan som ingåtts utanför Rumänien. Fallet behandlas just nu i domstol och enligt The New York Times kan utgången påverka liknande situationer även i andra EU-länder där könsneutralt äktenskap är förbjudet.

Vlad Levente Viski, ordförande i hbtq-organisationen Mozaiq.

Den 1 december, Rumäniens nationaldag, skriver Vlad Levente Viski från Mozaiq, på sin blogg på dagstidningen Adevaruls hemsida om sin egen och andra hbtq-personers situation i landet:

”Jag har varit osynlig, liksom vårt lidande har varit osynligt. Historien nämner oss ingenstans, för den rumänska nationalismen har en etnisk rumänsk, ortodox, heterosexuell man i centrum”.

Samtidigt, på CPF:s Facebooksida, läggs det upp bilder på rumänska kärnfamiljer och medlemmarnas förnamn.

”Även vi upprätthåller den traditionella familjen”, och liknande meningar står det över bilderna.

Inget datum är satt för folkomröstning i äktenskapsfrågan, men det blir troligtvis 2018. Om ändringen går igenom vore det alltså ett första steg för Rumänien i samma värdekonservativa riktning som till exempel Polen, Slovakien och Ungern redan är inne på. Men det politiska läget i Rumänien är turbulent. Bara en vecka innan nationaldagen demonstrerade cirka 50 000 personer runt om i landet mot en lagändring som skulle minska antikorruptionsdomstolens inflytande. Protesterna mot korruption har pågått i flera år, resulterat i att både ministrar och en regering avgått. Manifestationerna har aldrig avstannat helt och har växt sig starkare under det gångna året. Det är alltså svårt att göra förutsägelser om den rumänska politiken.

Nästa år fyller Rumänien hundra år som enad nation. Oavsett om omröstningen sker då är det alltså högst troligt att frågor om vad som är rumänskt – regnbågsfamiljen, EU-flaggan, kyrkan – ställs på sin spets. Vad firas på framtida nationaldagar, undrar många i dagens Rumänien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV