Startsida - Nyheter

Jämställda bonusar för Islands fotbollslandslag

Island inför jämställda bonusar för sina båda fotbollslandslag. Det meddelade det isländska fotbollförbundet KSÍ i förra veckan. Beslutet att ha jämställda bonusar meddelades ett par dagar efter att en ny lag som kräver jämställda löner mellan kvinnor och män senast år 2020 började gälla. Enligt den nya lagen ska alla företag och myndigheter jämställdhetscertifieras och de som inte lyckas kan bötfällas:

– Det är ungefär som miljömärkningen ”Svanen”, och den fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. De säger att ”vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA) till SVT nyheter.

Islands fotbollförbund KSÍ skriver på sin hemsida att det är viktigt att den isländska fotbollen är progressiv och att den gynnar alla inom ”fotbollsfamiljen”: ”KSÍ hoppas att detta steg uppmuntrar fler fotbollsförbund att följa, att fler steg kommer att tas under de närmaste åren och ger lika rättigheter för män och kvinnor.”

Under hösten 2017 blev Norges fotbollförbund det första i världen att ge lika stora ersättningar till dam- och herrlandslag, och senare drev också spelarfacket i Nya Zeeland krav på ett gemensamt kollektivavtal för dam- och herrlandslagen i fotboll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV