Startsida - Nyheter

Tusentals vittnar om strukturell rasism i nya uppropet #nostranger

Det började med en Facebookgrupp, inspirerad av #metoo-rörelsen, för att vittna om erfarenheter av rasism. Med hashtagen #nostranger samlas tusentals olika vittnesmål om rasism i skolan, arbetsplatser, från myndigheter eller i intima relationer.

”Genom att dela med oss av våra vittnesmål kring rasism under taggen #NoStranger vill vi synliggöra hur vanligt förekommande rasism är. Vi vill skapa en möjlighet för den som utsätts att ge röst åt sin erfarenhet, finna stöd och igenkänning i andras berättelser. Samt uppmärksamma de som utsätter andra för rasism på att det får verkliga konsekvenser för den som utsätts”, skriver över 500 personer i en debattartikel i Expressen.

May-Britt Öhman Tuohea Rim, är en av de som vittnar om erfarenheter av rasism.

”Själv är jag blond, och får därför emellanåt kommentaren att jag ju inte kan vara same. Den rasistiska stereotypen är nämligen att samer har svart, stripigt hår. Och brett mellan ögonen. Och höga kindben. Jag har kommit på mig själv med att hänvisa till min svarthåriga mamma en gång när jag för många år sedan ifrågasattes på grund av min blondhet...”, berättar hon i ett vittnesmål.

”När vita svenskar sitter i fikarummet och alla kolleger inte hunnit komma ännu, eller när det är magsjuka på en avdelning och många blir ’smutsiga’ (de kan då endast jobba med magsjuka patienter för att stoppa smittspridningen). Då häver enhetschefen ur sig ’är det tio små n****pojkar här i dag?’ och alla börjar skratta”, berättar en sjuksköterska från Göteborg.

Stefan Babic, som är 25 år, berättar:

”Glömmer aldrig när jag på mitt gamla jobb satt vid frukostbordet. Det var vid den tiden som en våldtäkt som streamats live på Facebook var på förstasidorna. Detta började diskuteras av arbetskollegorna vid bordet, då min chef skrek ut:

’Stefan vet vem det är, det är säkert någon av hans 100 kusiner!’

Det blev total tystnad vid bordet och jag, som i de flesta fall kontrar, blev stum. Detta är bara en av 1 000 saker som samma chef har vräkt ur sig.”

Tanken är att #nostranger ska sprida sig så att ännu fler kan vittna om sina erfarenheter av rasism. Dessutom kommer det att göras en hemsida som samlar vittnesmålen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV