Startsida - Nyheter

Franskt journalistnätverk sluter leden mot sexuella trakasserier

Det franska journalistnätverket Prenons la une, som bildades 2014 för att verka för jämställd representation i medierna, blir nu en formell organisation. Avsikten är att motarbeta sexuella trakasserier och sexuella övergrepp, samt stötta utsatta. Stadgeändringen onsdagen ska godkännas vid ett möte på onsdagskvällen, den 23 januari, rapporterar tidningen Le Pariesien.

Ett flertal fall av sexuella övergrepp och trakasserier inom franska medier har uppmärksammats i kölvattnet efter Weinstein-skandalen, men Prenons la une har med sin informella struktur inte kunnat ingripa som till exempel en fackförening hade haft möjlighet till. Som juridisk person hoppas nu Prenons la une kunna stödja och ge råd till kvinnor inom journalistiken som utsatts i juridiska processer.

Organisationen kommer att bestå av en bred bas av journalister och sympatisörer, bland dem de flesta undertecknare av det upprop som Prenons la une gick ut med i samband med bildandet 2014, samt ett administrativt råd. Ett femtontal journalister kommer att sitta i rådet och ha olika ansvarsområden. Som exempel nämns hbtq-frågor, juridiska och intersektionella frågor samt näthat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV