Prenumerera

Logga in

USA: Cleveland Indians tar bort rasistisk logotyp

Det amerikanska baseball-laget Cleveland Indians kommer att ta bort sin logotyp och maskot från spelarnas matchställ. Detta då den utgörs av en rasistisk karikatyr som organisationer som representerar ursprungsbefolkningen länge har arbetat för att få idrottslag att sluta med.

Logotypen består av en karikatyr av en röd man med fjäder. Nu meddelar klubben att loggan och maskoten som kallas Chief Wahoo kommer att tas bort från spelarnas matchställ från och med början av 2019 års säsong. Det innebär dock inte att loggan försvinner helt och hållet. Den kommer att finnas kvar på produkter som säljs i lagets butiker i Ohio och Arizona, rapporterar Sky News.

Amanda Blackhorse från Navajofolket som i över tio år drivit en rättslig process för att få Washington Redsk*ns att ändra sitt namn är kritiskt till att Cleveland Indians behåller loggan på alla produkter förutom matchstället:

– Om du ska göra det rätta, gör det rätta och gör dig av med namnet, gör dig av med loggan, gör dig av med allt. Gör om hela varumärket. Jag fattar inte vad som är så svårt med det, säger hon till AZ Central.

Hon ser dock positivt på Cleveland Indians beslut och säger att det är ett steg i rätt riktning:

– Det hårda jobb som ursprungsförespråkare har gjort under många år börjar äntligen ge frukt, och en fullständig förändring är möjlig. Det här är en delseger men mycket arbete återstår fortfarande och ursprungsfolket kommer inte att sluta jobba med det.

Amanda Blackhorse drev i över tio år en rättslig process mot Washington Redsk*ns för några veckor sedan slutade med att laget får behålla sitt namn.


The National Congress of American Indians (NCAI) skriver i ett uttalande på sin hemsida att de välkomnar beslutet som de ser som en ”milstolpe” för ursprungsbefolkningen i landet. NCAI har jobbat sedan 1968 för att få bort vad de anser som stötande bildspråk och lagnamn. ”NCAI har jobbat med att utbilda Major League Baseball i den här frågan under de senaste åren, vi har skickat flera brev till ligan där vi understrukit vikten av att ta bort skadliga maskotar och loggor, något som ledde till ett möte med MLB:s kommissionär Rob Manfred förra året. Skadligt bildspråk som Chief Wahoo-karikatyren är nedsättande mot urfolk och skadar deras självkänsla, framför allt de unga från urfolket. Kommissionär Manfred inser detta och har alltså hållit sitt löfte att jobba med laget för att få bort Chief Wahoo-loggan. NCAI vill berömma Major League Baseball och kommissionär Manfred för att de valt att stå på rätt sida av historien.”, skriver NCAI i sitt uttalande och uppmanar andra idrottslag att följa Cleveland Indians exempel. NCAI uppger att de sedan 1968 har lyckats få bort ett stort antal rasistisk loggor och maskotar, men att en tredjedel, cirka tusen stycken, fortfarande finns kvar i dag.

Enligt en rapport från NCAI som publicerades 2013 bygger maskotar och namn med anspelning på ursprungsbefolkningens indianer vidare på ett rasistiskt arv där inhemska amerikaner har utmålats som ”vilden” eller clownartade karikatyrer som gör skada. Rapporten pekade på forskning som visar att den typ av användning av indianbaserade namn som lever kvar inom sporten har en negativ psykologisk effekt på den amerikanska ursprungsbefolkningen, samtidigt som det ger en positiv psykologisk effekt för ”europeiska amerikanare”.

Rob Manfred som NCAI tidigare haft möte med är högsta chef för den professionella baseball-ligan i USA och har alltså rekommenderat att Cleveland Indians skulle ta bort sin logga. Många fans motsätter sig förändringen då loggan har använts i många decennier. Men, säger lagets ägare, Paul Dolan:

– Även om jag vet att många av våra fans har en lång koppling till Chief Wahoo så är jag helt överens med Manfreds önskan att ta bort loggan från våra matchställ 2019.

Loggan kommer alltså att finnas kvar på lagets försäljning av produkter som kepsar, tröjor och annat som säljs i deras butiker. Därmed kommer den finnas kvar, och ett skäl som uppges är för att annars skulle laget förlora patentet över loggan. I stället för loggan ska laget använda sig av bokstaven C och laget kommer heller inte att ändra sitt namn.

Ett lag som inte bara har en rasistisk stereotyp som logga utan även använder rasistiskt uttryck i själva lagnamnet är det omstridda amerikanska fotbollslaget Washington Redsk*ns. Ordet redsk*n, rödskinn, kommer ursprungligen från tiden då den som dödade människor ur ursprungsbefolkningen belönades i reda pengar. Prisjägare flådde människorna de dödade och förde med sig deras hudar för att kunna bevisa hur många de dödat, redsk*n, och ordet har sedan kommit att användas som ett allmänt rasistiskt skällsord mot ursprungsbefolkningen. NCAI och andra ursprungsorganisationer kallar det för ”r-ordet” eller skriver det med en asterisk för att markera ordets starka negativa laddning.


Sportjournalisten Bomani Jones vände på rasistiska stereotyper 2016 genom en karikatyr av en vit person.


Laget bytte namn från Boston Braves till Washington Redsk*ns och dess nya ägare, den notoriske rasisten George Preston Marshall, vägrade in i det sista att låta svarta spelare spela för laget. Inte förrän 1962 och efter stark påtryckning av den nya Kennedy-administrationen fick laget sin första svarta spelare. Innan dess hade rasister och nazister demonstrerat mot påtryckningarna på laget utanför arenan med budskap som ”Håll Redsk*ns vita”. Marshall var också drivande i ett allmänt förbud för afro-amerikaner att spela i ligan National Football League, NFL, mellan 1933 och 1946.

Cleveland Indians har också kritiserats länge. 2016 fick den kritiken ny kraft när sportjournalisten Bomani Jones tog ställning mot användandet av rasistiska och stereotypa lagmaskotar- och loggor i USA genom att bära en t-shirt med en logga liknande basebollaget Cleveland Indians, där karikatyren av en urfolksperson bytts ut mot en karikatyr av en vit person, med ett dollartecken i stället för den fjäder som finns på baseballagets maskot. Ordet ”indian” var utbytt till ”kaukasoid” (caucasian) skrivet i samma typsnitt som Cleveland-loggan. Tidningen Vox tog upp det faktum att så många reagerade så negativt på Bomani Jones t-shirt: ”Men att bli förolämpad är själva poängen: Många vita människor inser att den här t-shirten är oacceptabel, samtidigt verkar det okej i USA att göra maskotar personer ur urbefolkningen.”

Suzan Shown Harjo var mellan 1984 och 1989 generalsekreterare för NCAI och inledde i början av 1990-talet en lång rättsprocess mot Washington Redsk*ns för att få laget att byta namn.


Drivande i kampen mot rasistiska stereotyper i idrottssammanhang har också flera kvinnor varit. Bland dem finns Suzan Shown Harjo som 1992 började driva den rättsliga kampen mot Washington Redsk*ns för att tvinga laget att byta namn, en rättslig kamp som alltså pågått i olika fall fram tills tidigare i januari då det blev klart att laget får behålla sitt namn. En annan som kämpat emot användningen av stereotyper inom idrotten är Johnnie Jae som varit drivande inom organisationen Not your mascots (Inte era maskotar) som varit aktiva på sociala medier.

– Att vara en kvinna från ursprungsbefolkningen formar absolut min beslutsamhet kring att göra vad jag kan för att eliminera maskotar och stereotyper om ursprungsbefolkningen. Jag har syskonbarn som idrottar och de ska inte behöva acceptera sådana maskotar eller möta motståndarlag som hånar vilka de är som ursprungsfolk, sade hon i en intervju med Womens Enews 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV