Startsida - Nyheter

#metoo: ”Sexism och trakasserier hör inte hemma inom sjukvården”

Susanne Nordling (MP) och Erika Ullberg (S), båda oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, har träffat kvinnor inom läkaryrket som står bakom #metoo-uppropet #utantystnadsplikt. I en opinionsartikel i Dagens medicin skriver de om mötet:

”Tyvärr blev vi inte förvånade. Den hierarkiska kultur som präglar många arbetsplatser inom vården bidrar till att trycka ner kvinnor och i många fall skydda förövare av sexuella trakasserier.”

Av artikeln framgår att Miljöpartitet och Socialdemokraterna vill ställa sig bakom kraven på förändring och föreslår att landstinget ska:

  • Tillsätta en oberoende utredning av all diskriminering, inte bara könsdiskriminering, inom vården och utforma ett evidensbaserat obligatoriskt åtgärdsprogram, samt säkerställa att medarbetarenkäter genomförs anonymt.

  • Inrätta en central funktion dit diskriminering och trakasserier ska anmälas och som har till uppgift att följa upp åtgärder så att sexuella trakasserier innebär tydliga konsekvenser för förövaren.

  • Utlysa alla tjänster offentligt, ha tydliga anställningskriterier och behandla alla ansökningar till tjänster anonymt

  • Erbjuda alla som utsatts för sexuella trakasserier stöd och skydd, och att ge dessa fortsatt hjälp på Ersta psykiatriska mottagning som har särskild kompetens i att behandla vårdpersonal.

Enligt Nordling och Ullberg vill Alliansen avskaffa den vården.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV