Nyheter

Skolungdomar i USA mobiliserar för sina liv

De överlevande från skolan i Florida har nu bestämt sig för att engagera skolungdomar i hela landet för att ändra USA:s vapenlagar och tänker med all kraft ta strid mot den mäktiga vapenlobbyn, National rifle association (NRA).

March for our lives, heter den nya rörelsen, vars ambition är att förhindra fortsatta massmord på barn och ungdomar samt skolpersonal i USA. Med slagord som ”not one more”, uppmanar den nya ungdomsrörelsen alla barn och deras familjer att medverka i en massiv demonstration den 24 mars i Washington DC.

Skolskjutningen i Florida är den sjuttonde under 2018, enligt organisationen Everytown for gun safety, som för detaljerad statistik över vapenvåld. Med skolskjutning avses i statistiken varje gång skott avlossats från ett skjutvapen i en skolbyggnad eller på skolans mark.

I det mest uppmärksammade brandtalet av de många som fått stor spridning i sociala medier de senaste dagarna, säger den unga eleven och aktivisten Emma Gonzales:

– Vi förstår verkligen inte varför det ska vara svårare att göra planer med kompisar för helgen än att köpa ett automatiskt eller halvautomatiskt vapen.

– Till alla er politiker som tar emot bidrag från NRA, ni borde skämmas!

Gonzales riktar sig också direkt till president Donald Trump som, enligt CNN, tog emot 30 miljoner dollar från NRA till sin valkampanj 2016. I sina tweets lägger dock Trump allt ansvar för dådet på FBI och förövaren Nikolas Cruz psykiska ohälsa. Bland annat hävdar Trump att FBI:s efterforskningar om rysk inblandning i valet krävt så mycket resurser att de inte haft utrymme att ta itu med Nikolas Cruz, i tid.

Flera skolor har redan genomfört dagsaktioner då elever är ute på gatorna och protesterar mot vapenlagarna och kräver trygghet i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV