Startsida - Nyheter

Protester till stöd för allt mer sårbara ensamkommande unga

Efter en vecka då det avslöjats att självmord är den största dödsorsaken bland ensamkommande barn och unga, och hur offentliga biträden underlåtit att överklaga beslut från Migrationsverket i tid, hölls demonstrationer i över 40 europeiska städer, flera av dem i Sverige, för att stoppa utvisningarna till Afghanistan och visa stöd för de unga.

Förra helgen hölls manifestationer i flera europeiska städer mot deportationer till Afghanistan. I Sverige arrangerades manifestationerna av organisationerna Ung i Sverige, Elever mot utvisningar och Vi står inte ut men slutar inte kämpa, för att visa att Afghanistan inte är säkert, att asylprocessen i Sverige inte är rättssäker samt att det finns starkt stöd för att låta ungdomarna stanna.

De ensamkommande barnens situation uppmärksammades av flera skäl under den gångna veckan. Kaliber i P1 har granskat 50 fall där offentliga biträden till asylsökande inte lämnat in överklagan till avslag i tid. Svenska advokatsamfundet är kritiska mot att så få anmäler begångna fel, eftersom de då inte kan åtgärdas.

– Det kan ju hända just det att klienten inte får sin sak prövad i nästa instans, sa Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet till P1.

Oroväckande ökning av självmord

I veckan kom även en omtalad kartläggning som Karolinska institutet gjort på beställning av Socialstyrelsen som visade att självmord är den största dödsorsaken bland ensamkommande barn och unga. Inga självmord registrerades 2015 och 2016 var antalet under tio men 2017 var frekvensen för självmord nio gånger större bland ensamkommande jämfört med andra jämnåriga i Sverige. I rapporten uppmärksammas också svårigheter med insamling av data kring gruppen asylsökande då de inte har personnummer utan omfattas av Migrationsverkets LMA-nummer, vårdens reservnummer och Skatteverkets samordningsnummer.

– Det är oroande siffror. Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommit i kläm i vårt system behöver få hjälp och behandling för att förhindra fler fall av suicid, säger Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, i ett pressmeddelande.

Organisationen Vi står inte ut men slutar aldrig kämpa har tidigare larmat om sin oro för unga ensamkommande. I ett nytt uttalande uttrycker de tacksamhet för rapporten och lyfter faran i att kommuner och Migrationsverket lägger ansvaret på varandra. De menar att ingen tar ansvar för situationen.

Chans att stanna

Regeringens förslag om att ge ensamkommande unga som fått avslag på sin asylansökan en ny chans att stanna för att studera är nu ute på remissrunda och flera remissinstanser har ställt sig positiva till regeringens vilja att lösa problemen men kritiska till förslagets form.

Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting (SKL), säger till TT att att ansatsen är väldigt otydlig. Vi står inte ut men slutar inte kämpa har skickat in flera remissvar och välkomnar förslaget men ser att det har många brister. De, liksom Unicef Sverige och Sveriges advokatsamfund, har lyft problematiken kring att det finns en datumgräns som avgör vilka som kommer att omfattas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV