Startsida - Nyheter

OS-guld till USA ett år efter bojkotten

Det var efter att matchen gått till straffavgörande som Jocelyne Lamoureux-Davidson kunde sätta en avgörande straff genom att dubbelfinta bort Kanadas målvakt Shannon Szabodos. När USA:s målvakt Maddie Rooney därefter räddade Kanadas straffar var USA:s efterlängtade OS-guld ett faktum. För BBC förklarar Jocelyne Lamoureux-Davidson att fintarna i straffen är något hon tränat på i många år:

– Jag har gjort den tusentals gånger runt däck utlagda på öppen is. Den heter Oops I did it again (Oj, jag gjorde det igen), och jag är obeskrivligt glad, säger hon och fortsätter:

– Den här segern är speciell och den kommer att ge oss en än bättre grund att göra en större skillnad.

Lagkamraten och backen Kacey Bellamy hade svårt att beskriva känslan:

– Jag kan inte sätta ord på det. Hela det här året är för alla de som gick före oss. Det här är för Julie Chu (tidigare lagkapten för USA) och för våra familjer hemma, skolorna vi gick på och för alla de som stöttar oss, säger hon till ESPN.


Kacey Bellamy under hockey-VM i Malmö 2015. Foto: Bella Frank


Dubbelt guld sedan bojkotten

För Kanada, som vunnit fyra raka OS-guld, var förlusten hård och Jocelyne Larocque tog direkt av sig sin silvermedalj efter att den hängts om hennes hals i arenan Gangneung Hockey Centre i Sydkorea, rapporterar ESPN. I förra veckan slog Jocelyne Lamoureux-Davidson olympiskt rekord då hon gjorde två mål på sex sekunder. Och för ett år sedan stod Jocelyne Lamoureux-Davidson och hennes lagkamrater i fronten för en kamp för bättre villkor för damhockeyn. Då, i mars 2017, förklarade hon: ”Ni måste veta att vi genom att förhandla för rättvist stöd står upp för nästa generation, särskilt de unga flickorna som förtjänar tillgång till lika möjligheter. Återigen, vi hoppas verkligen att vi kommer att vara i Plymouth, Michigan, i slutet av månaden för att försvara världsmästartiteln.”

Det gjorde de. Sedan USA:s landslag fick igenom bättre villkor efter att de hotade med bojkott av hemma-VM i Michigan 2017 har de nu vunnit både VM-guld och OS-guld på ett år. Konflikten med förbundet USA Hockey rörde de ojämställda villkor som rådde mellan herr- och damlandslagen i landet. Trots de många VM- och OS-medaljerna var det många landslagsspelare som var tvungna att jobba utöver hockeyn för att få sin ekonomi att gå ihop. Spelarna fick stort stöd av herrhockeyspelare, liksom flera kända idrottsstjärnor i landet, som fotbollsspelaren Carli Lloyd och tennisikonen Billie Jean King, och fick dessutom stöd av flera senatorer. Förbundet försökte ersätta landslaget med juniorspelare och andra reserver men alla avböjde att agera strejkbrytare. Dagar innan VM inleddes gav förbundet med sig och landslaget fick igenom ett historiskt avtal som de var nöjda med och som ligger i nivå med herrarnas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV