Startsida - Nyheter

Civilbefolkningen i Ghouta i Syrien larmar omvärlden

I rebellkontrollerade östra Ghouta, en stad nära Damaskus, har varit under omfattande flygbombningar de senaste dagarna. Assad-regimen påstår sig jaga terrorister. Civilbefolkningen på cirka 400 000 människor, redan hårt drabbad av sex års belägring, rapporteras befinna sig i en fruktansvärd situation. Flera hundra döda har hittills rapporterats, enligt Syrian observatory for human rights war monitor, och inte ens Röda korset får komma in i staden. Befolkningen rapporteras sitta fast i sina hus och källare utan att kunna gå ut för att hämta mat och vatten. Amnesty international kallar Assad-regimens agerande mot civilbefolkningen för ”flagranta krigsförbrytelser”.

– Föreställ dig 200 personer som sitter i en källare i två dagar utan mat. De intensiva bombningarna hindrar folk från att röra sig och få tag i mat och andra förnödenheter, berättar Mohammed Adel i förorten Douma i östra Ghouta för Ekot i Sveriges radio.

På initiativ av Sverige och Kuwait lades på onsdagen en resolution om 30 dagars vapenvila fram i FN:s säkerhetsråd. Enligt Sveriges radio har Ryssland begärt ett möte i säkerhetsrådet under torsdagen för att diskutera situationen i östra Ghouta. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har sagt att han vill diskutera en vapenvila om den inte hindrar jakten på rebellerna, som enligt honom består av väpnade grupper från IS/Daesh och al-Qaida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV