Under tisdagen den 6 mars samlades representanter från 65 #metoo-upprop för fördjupa dialogen om det samhällsproblem som kampanjen uppmärksammar samt överlämna en kravlista som jämställdhetsminister Åsa Regnér tog emot.
Att överlämningen skedde på historiska muséet kommenterade Åsa Regnér med at #metoo inte var, utan är, historiskt. Uppropen har numera en samordningsgrupp på knappt 200 personer och tillsammans har de arbetat fram kravlistan. I fokus är skola, arbetsliv och samhälle. På scen krävdes att politiker följer upp jämställdhetsarbetet evidensbaserat så att de kan redovisa vad de åstadkommit. Sju representanter från olika grupper läste upp krav och vid varje avslut jublade publiken. När jämställdhetsministern tog emot kraven uppmuntrade hon samtliga att fortsätta:
– Att vi i Sverige kommit längst i jämställdhet, som vissa säger, är på grund av kvinnor som ni och några män.
Anna Velander Gisslén är med i samordningsgruppen och representant från #metoobackstage
Hur har samordningen arbetat och vem är med?
– Det är 65 upprop och det är en väldig bredd som speglar samhället, det är olika yrkesgrupper, olika etniciteter, olika funktionsvariationer. Det startade i filmbranschen men det har visat sig röra alla yrkeskategorier och samhället i stort. Därför har vi formulerat krav som inkluderar undervisning och personer som arbetar med barn och unga. Det börjar redan där, säger Anna Velander Gisslén.
Vad förväntar ni er av valet och framtiden?
– Vi vill att agendan ska kretsa kring trygghet och jämställdhet och det mår ju alla bra av i samhället. Vi vill att alla oavsett partitillhörighet ska ta till sig av våra krav och att kraven ska genomföras. Kan vi ha samma grundsyn på trygghet så har vi kommit långt. #metoo-rörelsen har ju öppnat ögonen för många, vi har hört många berättelser där män i maktposition sett detta som ett uppvaknande och inte varit medvetna om maktstrukturerna tidigare. Vi har arbetat med att samla in berättelserna och nu har Scenkonstmuseet samlat in våra vittnesmål vilket gör att detta kommer att bevaras för framtiden.
Anna Velander Gisslén. Foto: Vera Atarodi