Nyheter

Nordiskt träningsläger ska locka fler till amerikansk fotboll

I helgen anordnades det första nordiska träningslägret, Nordic girl camp, i amerikansk fotboll för unga spelare i i åldrarna 12-20 i Västergårdshallen i Södertälje. Under lägret har de bland annat tränats av brittiska tränare. Lägret har haft deltagande tjejer och kvinnor från Sverige, Danmark, Norge och Finland, och syftet har förutom själva träningen varit att skapa ett kontaktnät:

– Tjejer i de här åldrarna spelar i herrlag eftersom de är för få, så många av spelarna här är ovana att spela med andra tjejer, säger Helena Lindeen, styrelseledamot i Svenska amerikansk fotbollförbundet, till SVT Sport.

Helena Lindeen hoppas att lägret också kan locka fler tjejer till sporten. Sporten har vuxit de senaste åren på damsidan, och det behövs då ett fulltaligt lag helst ska bestå i upp till 45 spelare för att täcka både defensiva och offensiva lag:

– Den här sporten är unik eftersom alla spelare har olika kvalitéer, alla behöver inte kunna springa utan man kan vara duktig på att kasta bollen, och det räcker för att få en plats i teamet, säger hon.

Drygt 50 tjejer var anmälda till lägret och nästa läger ska hållas i Finland i höst.

Till årets superserie som startar i mitten av april finns tio lag, Arlanda Jets, Carlstad Crusaders, Copenhagen Tomahawks, Göteborg Marvels, Jönköping Spartans, Kristianstad Predators, Limhamn Griffins, Stockholm Mean Machines, Västerås Roedeers, och regerande mästarna Örebro Black Knights.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV