Startsida - Nyheter

Flest jämställda föräldrapar bor i Uppsala, Västerbotten och Stockholms län

En nyligen framtagen statistik från Försäkringskassan visar att nästan vart tredje föräldrapar där kvinnorna har hög inkomst har också delat jämställt på föräldrapenningdagarna. Det är främst i föräldrapar där kvinnorna har hög utbildning eller hög inkomst som störst andel av föräldraparen delat jämställt.

Statistiken baseras på fördelningen av föräldrapenning under barnets första två år och gäller föräldrar till förstfödda barn år 2005 till och med 2015. I ett pressmeddelande kommenterar Alexandra Wallin, försäkringsdirektör för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan, resultaten:

– Att kvinnors utbildning och inkomst spelar roll kände vi till sedan tidigare men vi visste inte att skillnaden var så stor.

Uppsala, Västerbotten och Stockholms län toppar listan med andelen flest jämställda föräldrapar. I de län som ligger lägre än rikssnittet, som exempelvis Jönköping, Kalmar och Kronobergs län, går förändringen mot ett mer jämställt uttag långsammare, meddelar Försäkringskassan i pressmeddelandet.

Enligt Försäkringskassan har det har blivit vanligare att föräldrapar delar jämställt på föräldrapenningen, det märks bland annat i att ingen av föräldrarna har tagit ut en större andel än 60 procent av dagarna. Hos de föräldrar som har barn födda under 2005 var andelen som delade jämställt 9,5 procent medan föräldrar till barn födda under 2015 var 17,4 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV