Startsida - Nyheter

Sverige får sexualbrottslag baserad på frivillighet

Sex som inte är frivilligt innebär övergrepp, framhåller justitieminister Morgan Johansson (S) när regeringen nu lägger fram ett lagförslag i riksdagen som resultat av mångårig opinionsbildning från feminister och kvinnorättsaktivister.

Lagrådet har haft flera invändningar mot den föreslagna lagstiftningen. Kritiken mot otydlighet kring vad som är olagligt och inte bemöts med en tilläggsformulering: ”vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt”.

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, säger Morgan Johansson till TT.

I riksdagen finns majoritet för förslaget, och om allt går enligt planerna träder den nya sexualbrottslagstiftningen i kraft 1 juli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV