Startsida - Nyheter

58 000 underskrifter för aborträtt i El Salvador

Abort är totalförbjudet i El Salvador och straffas med långa fängelsestraff. Namninsamlingen från Sverige för förändringar i abortlagstiftningen överlämnades häromdagen till parlamentariker i El Salvador.

I oktober 2016 lades ett lagförslag fram i parlamentet om att avkriminalisera abort och ge flickor och kvinnor rätt till säker och laglig abort under vissa omständigheter: då kvinnans eller flickans liv eller hälsa är i fara; då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller människohandel för sexuella ändamål; då graviditeten är ett resultat av våldtäkt/sexuella övergrepp mot minderåriga eller då fostret inte är livsdugligt.

Förslaget stöddes av det styrande partiet FMLN. Men för att lagförslaget ska kunna tas upp till debatt och omröstning i parlamentet krävs att en majoritet i lagkommissionen, som består av nio parlamentariker från olika partier, godkänner förslaget. Och kommissionen har ännu inte lagt fram förslaget för parlamentet. Att de konservativa partierna stärkte sina positioner i samband med valen i början av mars, och fick fler mandat i parlamentet, oroar Amnestys sakkunniga Katarina Bergehed.

– Det betyder att när det nya parlamentet och regeringen installeras i slutet av april kommer möjligheten att få igenom en ny abortlag gå förlorad. Därför är vi här nu, för att backa upp kvinnorättsaktivisters och organisationers krav om att sittande parlament ska rösta om förslaget.


Varför kan regeringen inte använda internationella konventioner för att ändra på abortlagen?

– Det är parlamentet som är den lagstiftande församlingen och som antar eller ändrar lagar, inte regeringen. De partier och ledamöter som vill se en reform av abortlagen använder många argument som baseras på mänskliga rättigheter.


Kommer du att träffa de fängslade kvinnorna, som sitter fängslade på grund av abort?

– Vi kommer förhoppningsvis att kunna besöka kvinnofängelset Ilopango, där flera av ”Las19” sitter fängslade. De är alla kvinnor som fått missfall eller andra komplikationer under graviditeten. De anklagades först för att ha försökt göra abort, men har sedan dömts för ”allvarligare fall av mord” baserat på att de är släkt med ”mordoffret”. Detta brott kan ge mellan 30-50 års fängelse.


Hur uppfattas en lista som svenskar har skrivit under av politikerna i landet? Kommer det att påverka, anser Amnesty?

– Det är svårt att veta hur de uppfattar det, men vi vet att internationella påtryckningar är viktiga. I går överlämnade vi drygt 58 500 namnunderskrifter från Sverige. Det är viktigt eftersom det visar politikerna i El Salvador att världen har ögonen på dem och kräver att de ändrar lagen så att den skyddar flickors och kvinnors mänskliga rättigheter. Men röster från Sverige och andra länder visar också på stöd för det otroliga arbete som kvinnorättsförsvarare och organisationer bedriver på plats, natt och dag. De jobbar i uppförsbacke och behöver allt stöd de kan få från omvärlden.

Dessutom har Sverige gett asyl åt Maria Teresa Rivera, en av de kvinnor som suttit fängslad i El Salvador, på grund av landets abortlag, något som man är väl och medveten om här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV