Nyheter

Regeringen kallar Facebook och Google till möte

Regeringen har bjudit in Google och Facebook till ett möte den 13 april för att diskutera hanteringen av hatiskt och kränkande material på deras plattformar, rapporterar Medievärlden. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) i en diskussion om nätjättarnas ansvar för hat och hot mot svenska mediehus och deras medarbetare med TU:s vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger Morgan Johansson till TT.

Enligt Medievärlden kommer regeringen även kräva att it-bolagen blir mer tillgängliga för användarna och snabbare på att ta bort kränkande material.

Den gångna veckans rapportering om Facebooks hantering av användaruppgifter har påverkat bolagets börsvärde och vd Mark Zuckerberg har tvingats be om ursäkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV