Startsida - Nyheter

Nio av tio hotellstädare lever med värk

– Vi har ett jobb som är väldigt fysiskt tungt med många monotona rörelser. I kombination med den höga arbetstakten och stressen gör det att våra kroppar går sönder. Jag vet att väldigt många har värk. Men man har inte råd att vara sjuk, så många proppar sig fulla med värktabletter för att klara jobbet, säger Cecilia Eriksson hotellstädare och skyddsombud på Gothia towers i Göteborg.

Eriksson intervjuas i en artikel i Hotellrevyn om resultaten i den enkät som Hotell- och restaurangfacket (HRF) har genomfört och är inte förvånad över vad som kommer fram. I enkäten uppger nio av tio av städarna att de lever med värk, åtta av tio upplever att värken kan kopplas till arbetet och sju av tio upplever mycket stress på jobbet.

Enligt en studie av Arbets- och miljömedicin Syd publicerad våren 2017 är belastningen på hotellstädarnas kroppar är högre än inom en rad industriyrken.

– Vi kunde se att hotellrumsstädning överskrider nio av elva åtgärdsnivåer för ergonomisk belastning. Det betyder att hotellstädare har en väldigt hög risk att drabbas av belastningsskador, säger Camilla Dahlqvist som är biomedicinsk analytiker till Hotellrevyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV