Startsida - Nyheter

Tidigare Mossad-chefer vill se dialog med palestinierna

Dagstidningen Yedioth Ahronoth publicerade i slutet av mars en intervju med de nu till åren komna sex tidigare direktörerna för israeliska underrättelsetjänsten Mossad där de varnar för det sluttande plan som de menar att landets ledning är ute på.

I artikeln framhåller Zvi Zamir (93), Nahum Admoni (88), Shabtai Shavit (78), Danny Yatom (73), Efraim Halevy (83) och Tamir Pardo (65) bland annat att en tvåstatslösning är enda sättet att bevara ambitionerna om både en judisk stat och demokrati.

De lyfter farorna med en apartheidstat och menar att fred kräver att Israel tar risker och för dialog även med Hamas. Argumentet att det inte finns någon part att förhandla med avfärdar de helt. Tamir Pardo säger i intervjun:

”Varför bor vi här? För att våra barnbarn ska fortsätta utkämpa krig? Vad är det här för galenskap där territorium, land, är viktigare än mänskligt liv?”

På långfredagen dödades minst 17 palestinier och över tusen skadades då israelisk militär öppnade eld mot de omkring 30 000 demonstranter som samlats vid gränsen mellan Israel och Gaza för att protestera mot blockaden som pågått i över tio år. Den palestinska journalisten Yaser Murtaja bevakade protesten och tillhör de som dödades, rapporterar Reuters med flera medier.

Efter ett extrainsatt möte i säkerhetsrådet krävde FN:s generalsekreterare en oberoende och transparent utredning av det dödliga våldet, framhöll vikten av meningsfulla fredsförhandlingar och upprepade att FN står redo att stödja en process mot fred.

Samtidigt pågår ett kontroversiellt arbete för en ny grundlag som formaliserar det faktum att judar och palestinier har olika rättigheter i Israel. De regerande partierna enades i mars om ett lagförslag där Israel definieras som en uteslutande judisk stat. Lagförslaget väntas nu få en snabb behandling i det israeliska parlamentet Knesset, rapporterar Aljazeera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV