Startsida - Nyheter

Arbetaren är en kvinna

Ekonomihistorikern Elinor Odeberg visar i nya rapporten Arbetarklassens blinda fläck att den svenska arbetaren är allt oftare en kvinna. Det framhåller tankesmedjan Katalys – som beställt rapporten – i ett pressmeddelande:

”De två stora tjänstesektorerna, offentlig sektor och handel, domineras av kvinnodominerande yrken såsom undersköterskor, barnskötare, butiksbiträden och lokalvårdare. Vi har en förlegad syn på arbetarklassen, som utgår från en mansnorm. För att lyfta dagens arbetarklass är det arbetarkvinnors prekära villkor som bör synliggöras, uppvärderas och organiseras.”

Odebergs rapport ingår i utredningsserien ”Klass i Sverige” som visar på olika konsekvenser av strukturomvandlingen på arbetsmarknaden, med fler otrygga jobb och en ökad utbytbarhet. De fackliga framgångar som stärkte arbetarmännens villkor kommer allt färre till del, konstaterar Katalys. Enligt Niels Stöber, redaktionssekreterare för ”Klass i Sverige” är Odebergs rapport ett centralt bidrag för synliggörandet av kvinnor i arbetarklassen:

– Den här rapporten är ett viktigt inlägg som medvetandegör den stora grupp av kvinnor som fått allt för lite utrymme i debatten och samtidigt fått försämrade arbetsvillkor. Odeberg belyser med den här rapporten hur ett större fokus på arbetarkvinnor är nödvändigt för arbetarrörelsens fortsatta kamp mot ojämlikhet.

Rapporten presenterades vid ett seminarium på måndagen, och kan laddas ner på Katalys hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV