Startsida - Nyheter

ICC-åtal för slaveri av kvinnor och flickor i Mali

Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud från Mali har åtalats av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, för brott mot mänskligheten för att ha tvingat hundratals kvinnor och flickor in i ett slaveri där de utsattes för våldtäkter, rapporterar The Guardian. Åtalet beskrivs som banbrytande då domstolen i bara ett tidigare fall har drivit ett åtal för förföljelse på grund av kön – det åtalet lades dock ner innan rättegång. Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud åtalas för flera brott mot mänskligheten: tortyr, förföljelse och ”våldtäkt och sexuellt slaveri”.

Under 2012-2013 var staden Timbuktu i Mali kontrollerad av dels al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-din. Enligt ICC var den åtalade de facto chef för den jihadistiska gruppen Ansar al-dins religiösa polis och enligt åtalet så misstänks Al Hassan ”ha spelat en viktig roll i att ge order om brott och religiös- och könsbaserad förföljelse av dessa beväpnade grupper mot civilbefolkningen i Timbuktu.”

– Det här är ytterligare ett steg i en positiv utveckling. Varje beslut är betydelsefullt. Vi skriver framtidens juridik nu, så varje beslut och varje steg är extremt viktigt vad gäller könsbaserade brott och sexualbrott, säger Melinda Reed, chef för organisationen Women’s initiatives for gender justice som har sitt säte i Haag och som fokuserar på ICC:s arbete, till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV