Nyheter

Enduro: Sanna Kärkkäinen segrare i EM-premiären

– Jag var nervös innan, men körningen gick bra och det kändes riktigt bra hela vägen, säger Sanna Kärkkäinen precis efter att ha tagit emot segerpokalen.

– Det var ganska lättåkt, tillägger hon.

Inför EM-premiären hade Kärkkäinen tränat en vecka i Spanien och en vecka i Italien, vilket kan ha varit avgörande för att hon åkte snabbare än de övriga förarna ute på specialsträckorna. Hanna Berzelius och många av de svenska tjejerna kom direkt från en försäsongsträning i svenskt vinterväglag.

– Det känns bra och jag är nöjd med att komma tvåa i den första EM-deltävlingen, säger Hanna Berzelius innan hon går upp som tvåa på prispallen för att ta emot sin pokal.


Sanna Kärkkäinen. Foto: Christin Sandberg.


Hanna Berzelius, Sanna Kärkkäinen och Justine Martel. Foto: Christin Sandberg.


Emilia Reimander. Foto: Christin Sandberg.


Berzelius körde riktigt bra den första tävlingsdagen, framför allt på två av de tre specialsträckorna, enduro-slingan i skogen och extrembanan, en relativt kort bana i lutande terräng.

– Jag tappade på crossen (grässlingor i lutande terräng), särskilt i dag, sade hon i en kommentar under söndagen, den sista tävlingsdagen.

Även systrarna Emilia Reimander och Martina Reimander är nöjda med tävlingen.

– Det känns skönt att ha kört premiären, säger Emilia Reimander samtidigt som hon packar in det sista i skåpbilen inför hemfärden.

Och tillägger:

– Det var både kul, snabbåkt och tufft.

Systrarna Reimander, liksom flera av de andra åkarna, beskriver tävlingen som lättåkt.

Loppet bestod av tre specialsträckor, cross (grässlinga i lutande terräng), enduro i skogen och en extrembana med hopp. Mellan dessa låg transportsträckor, som alla tävlande måste ta sig fram på under en viss tid. Tjejerna körde tre varv av allting både under lördagen och söndagen. Killarna körde samma banor, med skillnaden att de körde fyra varv den första tävlingsdagen.

– I den här tävlingen var det ovanligt mycket tid för transport och service mellan specialsträckorna, säger Stefan Holm elitansvarig för SVEMO, den gemensamma svenska landslagssatsningen för herrarna och damerna inför årets EM.

– Vi får ofta tidsprickar i andra tävlingar när det är kort om tid för transport, men på så vis var det lätt här, säger Emilia Reimander.

Efter prisutdelningen var det dags för de många svenska tävlande – totalt 29 startande, vilket var fler än någon annan nation – och familjemedlemmar att snabbt ge sig av hemåt. Nästa helg stundar SM.

– Jag vill hem och vinna, säger Hanna Berzelius, trefaldig svensk mästare de senaste åren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV