Startsida - Nyheter

”Fler ska kunna ta ut föräldraledighet”

I december 2017 kom Utredningen om en modern föräldraförsäkring med sitt betänkande Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn – en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) med förslag om att fler personer lättare ska kunna vara föräldralediga för ett barn. Det ska inte längre krävas att en person som är partner till en vårdnadshavare är gift med denna, eller har ett tidigare gemensamt barn för att kunna ta ut ledigheten.

Regeringen har valt att gå vidare med just detta förslag från utredningen i ett snabbspår, medan övriga förslag fortfarande är ute på remiss. I nuläget krävs att en partner till en person som är vårdnadshavare för ett barn antingen har ett tidigare gemensamt barn med denna, eller är gift med vårdnadshavaren – annars får partnern inte ta ut föräldraledighet. Nu görs detta tillgängligt också för sambos. Dessa får också rätt att vara lediga från arbetet för att ta ut föräldraledigheten.

I lagrådsremissen tydliggörs att grundregeln fortfarande är att föräldrapenningen tillfaller vårdnadshavarna med hälften var. Dessa kan därefter självständigt, utan godkännande från den andra vårdnadshavaren, besluta om en eventuell överlåtelse.

Betänkandet i sin helhet är på remiss till den 2 maj 2018. föreslås ytterligare utvidgningar av möjligheterna att överlåta föräldrapenning, utan krav på sammanboende eller med andra krav på inbördes relationer mellan vuxna. Det återstår alltså att se om också dessa förslag blir verklighet. Bland andra RFSL förordade andra lösningar, där vuxnas inbördes relationer inte skulle avgöra vem som får del av föräldrapenningen, utan att detta ska avgöras av om personen har ett föräldraansvar för barnet eller ej.

Lagrådsremissen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV