Startsida - Nyheter

Sparkraven på LSS-utredningen tas bort

Under måndagen kom beskedet att regeringen förändrar direktiven till den pågående utredningen om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och tar bort kravet att förslagen ska leda till besparingar. Utredningen får dock inte heller föreslå kostnadsdrivande åtgärder. Det var barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) som gav beskedet under en presskonferens på måndagen. Utredningen får också förlängt uppdrag till den 15 december i år. Tidigare var utredningens sluttid 1 oktober.

Beskedet mottogs positivt, men avvaktande i väntan på faktiska förslag, av flera aktiva inom funktionsrättsrörelsen.

– Att besparingskraven tas bort från LSS-utredningen visar vilka resultat en enad Independent living-rörelse och funktionshinderrörelse kan uppnå när vi arbetar tillsammans. Det är en seger i den kamp vi ständigt för, att rätten till personlig assistans ska stärkas, säger Jonas Franksson, ansvarig för STIL:s politiska arbete, i ett uttalande på STIL:s hemsida.

– På senare tid har en samlad funktionsrättslig kamp fört till att ledningen för Försäkringskassan fått gå och idag till nyheten att direktivet om kostnadsminskning i LSS-utredningen tas bort. Delsegrar som kan betyda mycket eller lite, men väl ett tecken på att funktionsrättsfrågor inte går att förbise politiskt, kommenterade Christine Bylund, doktorand i etnologi vid Umeå universitet och assistansanvändare, på sin Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV