Nyheter

Historisk omröstning i Armeniens parlament

På tisdagen kan Armenien få ett fredligt maktskifte efter en växande icke-våldsprotest som har pågått under flera veckor på gatorna i huvudstaden Yerevan och andra städer, med stor uppslutning och kreativitet, men också osäker utgång.

Bakgrunden är den korruption, brist på demokrati och oligarkiska maktkoncentration som tidigare presidenten Serzj Sargsian anklagas för. När han utsågs till premiärminister efter tio år på presidentposten utlöstes de omfattande protester som nu benämns sammetsrevolutionen.

Sedan Sargsian avgått hölls en omröstning i parlamentet om övergångslösning med oppositionens ledare, Nikol Pashinyan, som tillförordnad premiärminister. Men regeringspartiet vägrade då, den 1 maj, att rösta för Pashinyan. Sedan dess har protesterna fortsatt och i dag hölls en ny omröstning. Lara Arahonian, på Women’s resource center in Armenia, har deltagit aktivt i demonstrationerna och dokumenterat protesterna på sin Facebooksida. Hon beskriver omröstningen som en ny seger för de hundratusentals människor som deltagit i manifestationerna de senaste veckorna och att de redan godkänt kandidaten till ny premiärminister i strävan efter en fredlig övergång från en oligarkisk regim till demokrati.

I sitt tal till parlamentet sade Nikol Pashinyan bland annat att kvinnor spelat en viktig roll i revolutionen och att lika möjligheter för alla kvinnor att fortsätta medverka i de politiska besluten i Armenien måste skapas.

Efter omröstningen konstaterar Lara Arahonian: ”Det är nu det hårda arbetet börjar.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV