Startsida - Nyheter

Cif-rapport: Ojämställda bidrag till idrotten

Centrum för idrottsforsknings rapport till regeringen över bidrag till idrott och motionerande visar att resurserna är ojämställt fördelade och särskilt tydligt är detta inom barn- och ungdomsidrotten. Pojkar gynnas i fördelningen av det offentliga Lok-stödet, bara 39 procent går till flickors idrottande, och flickornas andel minskar också ju äldre de blir, skriver Centrum för idrottsforskning i ett pressmeddelande.

– Rapporten visar att mycket arbete återstår innan kvinnors och mäns förutsättningar är jämställda inom idrotten. Men den visar också att idrottsrörelsen har allt att vinna på att fördela makt, inflytande och resurser mer jämlikt. Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga – det är också en väg till framgångsrik idrottsutveckling, säger Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap och utredare på CIF i ett pressmeddelande.

Skillnaderna förklaras delvis av att flickor i högre utsträckning än pojkar i tonåren övergår från föreningsidrott till att träna i privat regi som på gym, Lok-stöd delas dock bara ut till föreningsidrotten och stödet premierar också i praktiken lagidrotter där pojkar dominerar medan flickors högre individuella idrottande missgynnas.

Rapporten har också granskat idrottens representation och finner att Riksidrottsförbundets egna jämställdhetsmål om att kvinnor och män ska vara representerade med minst 40 procent i beslutande och rådgivande organ inte uppfylls. Rapporten drar också slutsatsen att idrotten måste arbeta mer normkritiskt för att nå större jämställdhet.

– Utan ett medvetet normkritiskt förhållningssätt inom idrotten som identifierar och utmanar invanda föreställningar om manligt och kvinnligt, är det inte möjligt att förverkliga idrottspolitikens mål om kvinnors och mäns lika förutsättningar att utöva idrott och motion, säger Johan R Norberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV