Startsida - Nyheter

Ny massmobilisering mot mäns våld nästa vecka i Spanien

Mobiliseringarna mot det patriarkala våldet fortsätter med oförminskad styrka i Spanien. Den 8 mars genomfördes en historisk kvinnostrejk med nära 6 miljoner deltagare. Domen i en uppmärksammad gruppvåldtäkt under förra årets San Fermin-festival i spanska Pamplona, väckte starka protester och hundratusentals människor gick ut på gatorna med slagord som ”det var våldtäkt, inte sexuellt utnyttjande”. Domen kommer att överklagas och åklagarmyndigheten vidhåller att rubriceringen på brotten som de fem förövarna dömts för ska vara våldtäkt.

Nu mobiliserar 300 organisationer i 40 städer till en ny manifestation den 16 maj, i protest mot att årets statsbudget inte avsätter utlovade medel för att genomföra åtgärderna inom ramen för den statliga pakt mot könsrelaterat våld, som kom till efter en hungerstrejk förra våren. Det rapporterar feministiska nyhetsbyrån Ameco press.

”Åtagande=budget” är temat för manifestationen, och avsikten att få igenom utlovade åtaganden inom ramen för den statliga pakten.

I stället för 200 miljoner avsätts 80 miljoner euro i förslaget till statsbudget, vilket innebär att det blir upp till de självständiga regionerna och kommunerna att tillföra de 120 miljoner euro som saknas.

Enligt den spanska regeringens senaste officiella siffror från juli 2017 mördades 826 kvinnor i Spanien av en närstående man mellan 2003 och 2015. Hittills i år har elva kvinnor dödats, rapporterar Ameco press.

Bland åtgärderna i pakten som mobiliseringen den 16 maj gäller finns exempelvis jämställdhetsutbildning, förebyggande åtgärder mot sexistiskt våld från och med barndomen, kompetensutveckling inom rättsväsendet, vårdpersonal, akademi och statlig säkerhetstjänst, samt för korrekt mediebevakning. Manifestet avslutas med en fråga riktad till landets regering: ”Hur mycket är kvinnors liv värda?”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV