Nyheter

Sverige utvidgar försvarssamarbete med USA

Samma dag som USA:s president Donald Trump deklarerade att USA lämnar det internationella kärnkrafts-avtalet med Iran, undertecknade Sveriges försvarsminister ett avtal om utökat försvarssamarbete med USA:s och Finlands försvarsministrar.

Hultqvist tillbakavisar kritik från Pierre Schori, tidigare S-minister, och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, med att han inte visste hur Trump skulle agera när mötet mellan försvarsministrarna började.

– Vårt möte var bestämt sedan lång tid tillbaka och vad som händer i övrigt i amerikansk politik är väldigt svårt för mig och oss att rå över, säger han till Aftonbladet.

Att bryta avtalet med Iran var ett av Trumps, och republikanernas, vallöften och det väntade beskedet har väckt stark kritik och de flesta experter menar att USA:s agerande kommer att stärka de hårdföra krafterna inom den iranska regimen.

I artikeln i Aftonbladet säger Peter Hultqvist att han delar EU:s kritik mot att USA drar sig ur:

– Sveriges regering har markerat när det gäller Iranavtalet, genom utrikesminister Margot Wallström. Den markeringen är gjord och den står jag självklart bakom. Det är regeringens politik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV