Nyheter

Nytt upprop mot eftersatt forskning om kvinnors hälsa

Aino Fianu Jonasson är forskningsansvarig på kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Huddinge. Enligt genomgången hon presenterade på måndagen hamnar icke dödliga kvinnosjukdomar längst ned i vårdens prioriteringar, samtidigt som de samhällsekonomiska konsekvenserna är stora på grund av nedsatt livskvalitet. Uppropet på Sophiahemmet samlade ett hundratal kvinnor som ville veta mer om Aino Fianu Jonassons forskning och organisera krav på förändring. Mötet arrangerades av vårdpersonal tillsammans med föreningen 1,6 miljonerklubben.

Bland sjukdomarna som det ännu saknas tillräckligt med underlag kring för att verksamma behandlingar ska utvecklas på bred front finns vaginal atrofi. Marianne Östlund på 1,6 miljonerklubben har intervjuat kvinnor från Aino Fianu Jonassons studie om vaginal atrofi och understryker behovet av ökad kunskap.

– Det finns så mycket att göra och vi vet inte riktigt vad som är svaret, men det är många som har de här problemen och lider i det tysta och inte vågar söka hjälp. Det är förfärligt, säger hon.


Feministiskt perspektiv intervjuade också Alexandra Charles, ordförande för 1,6 miljonerklubben, som i år fyller 20, och 2,6 miljonerklubben. Föreningarna kom till för att uppmärksamma behovet av ökad kunskap och forskning om kvinnors hälsa:


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV