Startsida - Nyheter

Blodbad i Gaza när USA invigde ambassad i Jerusalem

På dagen 70-år efter Nakban då palestinier fördrevs från sina hem när staten Israel utropades meddelar säkerhetsrådet att en oberoende utredning ska tillsättas angående de dussintals palestinier som dödades på måndagen. Samma dag invigde USA sin ambassad i Jerusalem. Med minst 58 dödade, enligt hälsodepartementet i Gaza, och tusentals skadade blev det den blodigaste dagen sedan kriget 2014.

– Det är fruktansvärt och vi fördömer våldsanvändning som leder till så många döda och så många skadade som vi har sett, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till TT.

Hon säger också att ett land har rätt skydda sig mot terrorism och att skydda sina gränser.

– Men man har samtidigt en skyldighet att se till att man använder proportionerligt mycket våld. Det gäller också den andra sidan, att man måste försöka ta till ickevåldsmetoder.

Även EU uppmanar båda sidor till återhållsamhet i ett uttalande av utrikeschef Federica Mogherini:

”Vi förväntar oss att alla agerar med yttersta återhållsamhet för att undvika ytterligare förluster av liv.”

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein uttrycker sig i betydligt skarpare ordalag och kallar dödandet chockerande. Även människorättsorganisationen Amnesty internationals kritik är hård.

”Vi bevittnar ett motbjudande brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter i Gaza”, skriver organisationen på Twitter.

Detta medan premiärminister Benjamin Netanyahu tackade de israeliska säkerhetsstyrkorna för insatsen mot Gaza under sitt tal i Jerusalem i samband med invigningen av ambassaden. Netanyahu stöds av USA och enligt Vita huset är det Hamas som bär ansvaret för det som hänt.

Feministiskt initiativ påminner i ett uttalande som fördömer våldet om resolution 478, där samtliga FN-stater ombads flytta ambassaderna från Jerusalem efter Israels olagliga annektering av staden 1980.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har utlyst tre dagars landssorg och den palestinska paraplyorganisationen PLO har kallat till generalstrejk på den ockuperade Västbanken och i Gazaremsan på tisdagen.

Vid Nakbademonstrationen i Malmö den 13 maj antogs ett uttalande med krav på att Sverige agerar i säkerhetsrådet för att Israels armé ska sluta döda palestinier, att blockaden av Gaza upphör och att ockuperat land återlämnas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV