På onsdagen fattade riksdagen ett första beslut om att inkludera transpersoner i brottet hets mot folkgrupp och att göra tillägg så att transpersoner omfattas av bestämmelse om olaga diskriminering. Könsidentitet och könsuttryck ska enligt lagförslaget ingå i de skyddsgrunder som motiverar straffskärpning, utöver hudfärg och trosbekännelse.
Förbudet mot olaga diskriminering och straffskärpningsregeln träder i kraft den 1 juli i år. För att ändra tryckfrihetsförordningens bestämmelser om hets mot folkgrupp krävs ytterligare ett beslut efter riksdagsvalet, Den förändringen föreslås därför träda i kraft först den 1 januari 2019.
RFSL och RFSL ungdom välkomnar beslutet i ett pressmeddelande och konstaterar att det innebär att transpersoner inkluderas och erkänns i en svensk grundlag för första gången, ett stärkt skydd som de länge sett behovet av:
– Vi möter många transpersoner utsatta för hat och hets. Inkluderingen i lagstiftningen innebär att få sin existens och verklighet bekräftad, vilket kan betyda mycket i bearbetningen av det som hänt, oavsett om det leder till rättegång eller ej, säger Kina Sjöström, kurator vid RFSL:s brottsofferjour.
Samtidigt som skyddet stärks är dock RFSL och RFSL ungdom kritiska till att lagstiftarna inte passat på att byta begrepp till ”könsidentitet och könsuttryck” från ”könsöverskridande identitet och uttryck”. I pressmeddelandet påpekar de att transpersoner därmed särbehandlas, då inga andra skyddsgrunder skyddar enbart det som bryter mot normer.