Startsida - Nyheter

Nyheter

Seger: ”Kommer att fortsätta kämpa för mina rättigheter”

Fifa har tredubblat ersättningen som herrklubbar får för de spelare som kommer att delta i VM i Ryssland som inleds i juni. Samtidigt fortsätter ersättningen för damspelare att ligga på noll. Fifas ojämställda hantering av dam- respektive herrfotbollen får landslags- och Rosengårdspelaren Caroline Seger att undra om Fifa överhuvudtaget vill att damfotbollen ska existera.

Rosengårds Caroline Seger, lagkapten i fotbollslandslaget, har reagerat på att fotbollsklubbar vars herrspelare deltar i VM får tredubblad ersättning men damklubbar vars spelare gör det fortfarande blir helt utan ersättning. I ett inlägg på Instagram skriver hon att hon på grund av sitt kön ”tjänar mindre pengar, får mindre erkännande och kan definitivt inte förvänta mig samma möjligheter som en man. Enbart för att jag föddes som kvinna”. Hon fortsätter: ”Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla ansvariga: Vill ni ens att damfotboll ska existera? För med några av era beslut så undrar jag verkligen, det gör jag verkligen.”

Enligt en undersökning som SVT gjorde i slutet av 2017 tjänar en damfotbollsspelare på landslagsnivå i genomsnitt 98,7 procent mindre än en herrfotbollsspelare. De genomsnittliga månadsinkomsterna på landslagsspelarna i undersökningen låg på 1,8 miljoner kronor för en herrspelare, knappt 25 000 för en damspelare. Denna ojämställdhet förvärras av det internationella fotbollsförbundets Fifas och det europeiska fotbollsförbundet Uefas ersättningsnivåer och prispengar som i det nu uppmärksammade fallet.

Elitfotboll dams generalsekreterare Linda Wijkström, som också är vice ordförande i den europeiska klubborganisationen Women’s football committee (ECA) säger till TT att de kräver förändring:

– Vi kommer i nästa vecka att ställa en skarp skrivning till Uefa och Fifa, för vi ser att det behöver införas på damsidan.

Caroline Seger skriver också i sitt inlägg att hon uppskattar alla de som har stöttar och försöker bidra till damfotbollens utveckling: ”Jag är för evigt tacksam för det och det är alla ni som får mig att hålla huvudet högt och fortsätta kämpa framåt. Jag föddes som en kvinnlig fotbollsspelare, en stolt en och även om jag slås ned en miljon gånger kommer jag att resa mig upp igen och fortsätta kämpa för mina rättigheter, nästa generations rättigheter och damfotbollens framtid.”

Fortsatt enorm ojämställdhet

Seger får stöd av flera herrspelare, bland annat landslagsspelaren Albin Ekdal som säger till Dagens nyheter:

– Att damklubbarna ska få noll låter väldigt orättvist så klart. Det låter inte rätt att Fifa bestämt så. Det ger lite dålig smak när man får höra det. Om det finns något vi kan göra för att förändra det så hade jag gärna hjälpt till på något sätt, men det är svårt att rå på Fifa-pamparna

Uefa och Fifa har återkommande kritiserats för sin bristande jämställdhet. 2012 beslutade Fifa att börja betala spelarnas försäkringar i samband med landslagssamlingar och landslagsspel, men bara om de var herrspelare, något Elitfoboll dam var starkt kritiska till 2013. Vid EM i Sverige sommaren 2013 var ingen lösning klar vilket innebar att det var klubbarna som stod för kostnaderna om en spelare skadades i samband med mästerskapet.

– Vi anser inte att det är rätt att införa en lösning likt denna endast för de manliga spelarna. Försäkringen är en extra kostnad för föreningen och de kan samtidigt inte nyttja sina spelare, sade Linda Wijkström då.

Trots att ersättningen till segrarna i dam-EM förra året hade höjts till 12 miljoner i prispengar var gapet till herrarnas prispengar enormt – 258 miljoner. Segrarna i herr-EM 2016 vann hela 270 miljoner. Under hela herr-EM i Paris 2016 delades sammanlagt 1,8 miljarder ut till de deltagande lagen. Även klubblagens ersättningar för deltagande i Champions league skiljer sig åt enormt vad gäller dam- respektive herrlag. FC Rosengård har varit beroende av att få bidrag från Malmö stad för att inte gå back för sitt spel i ligan. 99 procent av Uefas ersättningar och prispengar har gått till herrklubbar:

– Det är snett när FC Rosengård, rankat som Europas fjärde bästa lag, inte får ersättning som ens täcker lagets resor till bortamatcherna. Jag vill veta hur Uefa ser på att deltagande lag måste vända sig till sin hemkommun för att ha råd att vara med i förbundets finaste klubbturnering. Den stora skillnaden i ersättningar rimmar illa med Malmö stads syn på jämställdhet, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV