Det var ett historiskt ögonblick när ledarna för 44 afrikanska länder undertecknade en överenskommelse om en afrikansk frihandelsunion i Rwanda i våras och diskussioner kring tjänstesektorn pågår nu i Kenya. Afrikanska unionen har länge arbetat för att få till stånd ett frihandelsavtal som om det blir verklighet kan bli en av världens största frihandelszoner.
Det var ett historiskt ögonblick när ledarna för 44 av Afrikas 55 länder undertecknade en överenskommelse om en afrikansk frihandelsunion, the African continental free trade area (AfCFTA) i Kigali, Rwanda, den 21 mars i år. I veckan har diskussioner förts i Kenya kring tjänstesektorn inom ramen för avtalet. Avtalet skulle, om det blir verklighet, innebära att handelshinder, såsom import och exportavgifter och importkvoter undanröjs och fri rörlighet för varor och tjänster införs. Syftet är att på så sätt öka handelsutbytet mellan de afrikanska länderna och få igång tillverkningsindustrin för att öka välståndet för Afrikas 1,2 miljarder invånare.
I dag handlar länderna inom Afrika relativt lite med varandra. Den mellanafrikanska handeln utgör endast 10 procent av den totala handeln. Samma siffra i Sydostasien är 25 procent, enligt Reuters. Unionen syftar till att styra bort från det historiskt starka huvudfokuset på råvaruexport till de ekonomiskt starkare länderna utanför Afrika.
Tio länder, varav Nigeria är ett, har dock inte skrivit under avtalet. Att landet, som har en av kontinentens starkaste ekonomier, inte deltog har en stor inverkan på möjligheterna att förverkliga unionen. För att planen att sjösätta frihandelsunionen om 18 månader ska bli verklighet krävs att alla länder undertecknar.
Inte en enda kvinna fanns på plats för att underteckna avtalet i Kigali. Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf, som var den första kvinnan som suttit som president någonsin i ett afrikanskt land, avgick efter ett demokratiskt val tidigare i år. Och Mauritius president, Ameenah Gurib-Fakim, även hon kvinna och den sista återstående kvinna på en presidentpost i Afrika just nu, var också hon på väg bort. Den 23 mars 2018 avgick hon efter att ha ertappats med att betala privata utgifter med ett kreditkort hon fått av en Londonbaserad NGO.
Sedan 2012 har den Afrikanska unionen arbetat för att få till stånd ett frihandelsavtal mellan de afrikanska länderna. Om det blir verklighet innebär det att en av världens största frihandelszoner med ambitioner att utöka samarbetsområdena i en riktning som liknar EU-samarbetet, kommer att finnas på den afrikanska kontinenten.