Regeringen beslutade nyligen om förslag till nya placeringsregler för första till fjärde AP-fonderna och betonar att fondernas investeringar ska bidra till att främja hållbar utveckling. Förslaget har stöd av en majoritet av partierna i riksdagen, och välkomnas av Greenpeace.
Sju av nio partier, riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ (Fi), står bakom regeringens förslag. Det visar en enkät som Greenpeace har gjort och bör innebära att förslaget kan röstas igenom av riksdagen senare i år. I så fall ska AP-fondernas pengar flyttas från fossil verksamhet till långsiktigt hållbara lösningar.
– Det är ett välkommet beslut att AP-fonderna får nya och hårdare krav på att leva upp till hållbarhetsaspekter inom klimat och miljö. Tyvärr når det inte hela vägen fram då man låter fonderna själva göra den slutgiltiga bedömningen. Risken är att de trots reglerna kan investera i fossila bolag. Men det blir betydligt svårare att motivera fossila investeringar. Tyvärr löser det inte grundproblemet att AP-fonderna ska se till maximal avkastning i första hand, det ändrar man inte på i förslaget vilket är otidsenligt, säger Rolf Lindahl, ansvarig för klimatfrågor på Greenpeace.
Rolf Lindahl.
Enligt Greenpeace beräkningar äger varje svensk 1 300 kronor i verksamheter som bidrar till att driva på klimatförändringar.
AP-fonderna förvaltar kapital i det statliga allmänna pensionssystemet. Alla som har lön och betalar skatt i Sverige har alltså sina pensionspengar här. Genom första till fjärde AP-fonderna har nästan 13 miljarder av våra pensionspengar investerats i nära hälften av de 100 värsta klimatförstörande bolagen i världen.
Em Petersson är ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace Sverige. Till skillnad från många andra organisationer fokuserar de på en fråga inför valet, nämligen AP-fonderna. Det beror på att mycket av våra pensionspengar investeras i fossila bolag.
– Vi vill ha fossilfria AP-fonder. Greenpeace jobbar med finans på ett globalt plan och ser att Sverige har en stor del i detta. AP-fonderna skulle kunna bli fossilfria redan i dag om de bestämde sig för det. Men vi tror att politikerna kan påverka, då det här gäller statliga pengar i fonder som alla i Sverige som jobbat har pengar i. Därför kan det ha stor effekt för klimatet om AP-fonderna blir fossilfria, säger Em Petersson.
Det är inte bara beslutet som är viktigt enligt Em Petersson, det är också viktigt att det blir mer debatt om frågan.
– Ingen tycker väl att det är bra att AP-fonderna investerar i Exxon, och andra bolag som hör till de smutsigaste i världen. Ju mer debatt det blir, desto mer ökar trycket på AP-fonderna. De blir svårare för dem att försvara hur de kan investera i dessa bolag när fler vet om att det är så, säger Em Petersson.
Em Petersson.