Startsida - Nyheter

Gay games tionde upplaga drar igång i Paris

Under Gay games som pågår den 4-12 augusti kommer 500 tävlingar att arrangeras på en stor mängd platser i Paris. Arrangörer är idrottsförbundet Federation sportive gay and lesbian (FSGL) med hjälp av franska idrottsförbund. Gay games har tre grundprinciper som genomsyrar både idrottsliga och kulturella aktiviteter och det är ”deltagande, inkluderande och personbästa”. Tävlingen är öppen för alla med syftet att arrangera en återkommande idrottstävling som är hbtq-vänlig där ingen utesluts. ”Vi vill ha ett så brett deltagande som möjligt, oberoende av ålder, religion, sexuell läggning, könsidentitet, hälsostatus eller idrottslig förmåga. Alla är välkomna!”, skriver arrangörerna på sin hemsida. 10 317 deltagare är anmälda till tävlingarna.

Det var i San Fransisco 1982 som den första upplagan av Gay games arrangerades av läkaren och tidigare olympiern Tom Waddell. Waddell ville krossa stereotyper och homofobi och till en början kallades Gay games Gay olympics, men blev sedan tvungna att ändra namn på grund av upphovsrättsliga skäl. Enligt US sport history var han inspirerad av OS men kritisk mot nationalism, rasism, sexism och homofobi som han hade bevittnat under OS och ville därför skapa något nytt och därför blev inkluderande det prioriterade.

Gay games har hållits i San Fransisco 1982 och 1986, i Vancouver 1990, i New York 1994, i Amsterdam 1998, i Sydney 2002, i Chicago 2006, i Köln 2010, i Cleveland och Akron 2014. Nästa upplaga efter Paris kommer att hållas i Hongkong 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV