Startsida - Nyheter

Allt jämnare uttag av föräldrapenningdagar

På tio år har andelen föräldrapar som delar antalet uttagna föräldrapenningdagar jämnt mellan sig gått från vart tionde par till strax under vart femte, enligt Försäkringskassans årliga rapport Barnhushållens ekonomi 2018.

Dessutom visar rapporten att det är vanligare att par med hög utbildning delar på föräldrapenningen. Föräldrapar där båda är svenskfödda eller där mamman är utrikesfödd och pappan svenskfödd, delar jämnt på föräldrapenningen i högst utsträckning. Utbetalda föräldrapenningdagar fördelas jämnare än föräldraledigheten i helhet och vård av barn (vab) delas jämnare än föräldrapenning.

– Rapporten visar att uttaget av föräldrapenningdagar blir mer jämställt för varje årskull barn. Men det är fortfarande mammor som tar ut den större andelen av föräldrapenningen de första två åren. När det gäller vab ser vi däremot en mer jämställd fördelning, där männen tar ut omkring 40 procent, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Resultaten visar att den ekonomiska familjepolitiken bidrar till barnfamiljernas ekonomiska levnadsstandard, men att storleken på detta bidrag har minskat över tid. Minskningen var kraftigast under 00-talet, men fortsätter även efter detta om än i lägre takt. Cirka 9 procent av barnhushållens disponibla hushållsinkomster 2017 bestod av familjepolitikens förmåner och ersättningar, enligt beräkningar i rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV