Åtminstone 25 av 30 baseballklubbar som ingår i den amerikanska proffsligan Major league baseball (MLB) arrangerar under året pridekvällar i samband med matcher. Chicago cubs hade en pridekväll i juni och kommer att ha ytterligare en den 26 augusti. Laget har en lång tradition av att stödja hbtq-rättigheter och har sedan 2001 arrangerat Out at Wrigley.
Pridekvällar, det vill säga matchdagar som går i regnbågens tecken, har utvecklats de senaste åren. I år arrangerar alltså Chicago cubs två sådana kvällar – den 26 augusti hålls Out at Wrigley på klubbens hemmaarena, ett evenemang som drogs igång 2001 av Cubsssupportern Bill Gubrud, och som har hållits årligen sedan dess.
Veckan därpå kommer White sox, även det från Chicago, arrangera en pridekväll när de möter Boston red sox. Det är första gången laget gör en match till en pridekväll:
– Vi är fast beslutna i att dela White sox baseball med alla som älskar sporten och laget. Medan vi firar hbtq-communityt under en dag på arenan så syftar vår kampanj ’Baseball: En sport för alla’ till att skapa en plats som är accepterande och välkomnande för alla som gillar sporten, under hela säsongen, säger Christine O’Reilly som representerar laget till Outsports.
Första öppna spelaren 2015
När Chicago cubs köptes av familjen Ricketts blev laget kanske också ett av de första att ha en öppet homosexuell ägare. Laura Ricketts är lesbisk och aktiv inom hbtq-rörelsen. Tillsammans med sina bröder fick hon efter bara några år som ägare se sitt lag vinna den största finalturnering i baseball i USA, world series, för första gången på 108 år. Chicago cubs hade redan då i flera år deltagit i prideparaden i staden och året efter de vann ligan hade de med sig den stora world series-pokalen till paraden – som Laura Ricketts draperade i en regnbågsflagga.
Det dröjde till 2015 innan en spelare som var aktiv kom ut: Sean Conroy har beskrivits som den första öppna aktiva spelaren i MLB:s historia och berättar om varför han valde att komma ut offentligt:
– Det är något jag har velat göra de senaste åren, medan jag spelade collegebaseball, jag ser det som en möjlighet att representera i frågan och hjälpa unga människor på alla sätt jag kan. Alla min lagkamrater har varit stöttande från första början, sade han till MLB:s hemsida då.
Liksom inom många lagidrotter, och framför allt herridrotter har homofobi varit norm länge. När den tidigare baseballspelaren Glenn Burke kom ut 1993 skedde det 14 år efter att han lämnat sporten. Däremot var han öppen gentemot sina lagkamrater och hans sexuella läggning lär ha varit skälet till att hans såldes vidare till Oakland trots att han var väldigt framgångsrik i sitt lag Los Angeles dodgers.
MLB arbetar för inkludering
2014 anställde Major league baseball den tidigare baseballspelaren Billy Bean som ambassadör för inkluderingsfrågor. Billy Bean har själv stor erfarenhet av den homofobin och spelade liksom Burke en period i Los Angeles dodgers. Som aktiv proffsspelare kände han att han var tvungen att hålla sin sexuella läggning hemlig. I en intervju i Chicago tribune 1999 berättade han att han aldrig hade kunnat komma ut som aktiv spelare. Men när en nära vän plötsligt dog och han stod ensam med sorgen samt var tvungen att spela match samma dag, utan att kunna säga ett ord om det beslutade han sig att det fick vara nog.
– Den dagen då jag spelade den matchen så skojade alla om den tjejen, och den baben. Och jag tänkte, jag kämpar för att hålla mig kvar i den här miljön. Varför? Handlar det bara om pengar? Handlar det om berömmelse? Saknar jag självförtroende så till den grad att jag inte kan vara mig själv i den verkliga världen?
För att välkomna alla in i baseballen som unga spelare menar Billy Bean att pridekvällarna som baseballklubbarna arrangerar är viktiga:
– Det handlar om att bli bättre och att förstå värdet av att vara inkluderande. Det finns en enorm betydelse i det budskapet, säger han i en intervju med New York times 2017 som berör frågan varför New York yankees är ett av bara två lag i ligan som hittills aldrig har arrangerat en pridekväll.
– Om Yankees skulle höra av sig till mig skulle jag ta täten i att arrangera det. Det här är en process. Jag vill inte att lag ska känna sig pressade. Det måste ske organiskt.