Startsida - Nyheter

Skadestånd till Pussy riot

Dagen efter att fyra Pussy riotmedlemmar i måndags dömdes för att ha stormat planen under VM-finalen i herrfotbolls-VM dömde Europadomstolen för mänskliga rättigheter Ryssland för att ha kränkt tre andra Pussy riotmedlemmars rättigheter 2012. Det var efter den uppmärksammade så kallade punkbönen i Frälsarkatedralen i Moskva som Nadezja Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj greps och fängslades. Tolokonnikova och Aljochina satt 16 månader i fängelse och Samutsevitj avtjänade sju månader i fängelse.

Europadomstolen anser att Ryssland begått flera brott mot Europakonventionen för behandlingen av dem i väntan på rättegång, då de inte fick träffa sina advokater på det sätt de hade rätt till, samt under själva rättegången då de bland annat hölls i ett inglasat bås under domstolsförhandlingen. Detta innebar att de förödmjukades och är enligt Europadomstolen ett brott mot artikel tre i Europakonventionen, rapporterar BBC. Domstolen dömer Ryssland att betala rättegångskostnader och skadestånd till de tre.


”Frige politiska fångar”

Under veckan har också konstnären och den politiske aktivisten Ai Weiwei uttalat sitt stöd för Pussy riots aktion under VM-finalen.

– Protesten handlade om att frige politiska fångar i Ryssland. Jag tycker det är en viktig handling och de som utförde protesten borde friges, säger han i en videoinspelning.

– Budskapet är tydligt, frige alla politiska fångar, inte bara i Ryssland utan i alla nationer, fortsätter han.

Under torsdagen genomfördes också en manifestation av omkring 30 personer utanför det ryska konsulatet i Wan Chai i Hongkong. De framförde krav på att de gripna Pussy riotmedlemmarna och alla politiska fångar ska friges. Joshua Wong som deltog säger till Hongkongs radio- och tv-station RTHK att det är viktigt för folk i Hongkong av visa solidaritet inte minst då både Hongkong och Ryssland styrs av ledare ”som inte respekterar mänskliga rättigheter”:

– Deras attityd gentemot universella värden påverkar kraftigt framtiden och den fortsatta utvecklingen för Asien-Stillahavsområdet.

I veckan har också Pussy riot släppt en låt samt en video med titeln ”Sång om den goda polisen” som en kommentar till söndagens aktion som gick under namnet ”En polisman går in i matchen”. Under videon uppmanar de att de gripna medlemmarna Veronika Nikulshina, Olga Kuracheva, Olga Pakhtusova och Peter Verzilov, som dömts till femton dagars fängelse för att ha stormat VM-finalen, ska släppas. Dessutom kräver de att den fängslade ukrainska filmregisörren Oleg Sentsov och alla andra politiska fångar släpps, samt rätt till yttrandefrihet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV