Startsida - Nyheter

Kvinnor kämpar för att spela fotboll i Zanzibar

Kvinnor och flickor i Zanzibar som spelar fotboll möter flera hinder. Fotboll anses vara en sport för män, och kvinnor som spelar riskerar att få dåligt rykte vilket kan drabba både henne och hennes familj. Ett annat problem är att kvinnor som spelar fotboll ofta antas vara lesbiska. Homosexuella sexuella handlingar är olagliga i 38 av 54 afrikanska länder, rapporterar the New York times. Zanzibar har självstyre men ingår i en union med Tanzania där homosexuella sexuella handlingar mellan män kan ge fängelse i 30 år, och på Zanzibar kan det ge 14 års fängelse. Men många flickor och kvinnor trotsar både stereotyper och barriärer och satsar på sin fotboll. I dagsläget finns det sex olika klubblag på Zanzibar. En av de som spelar trots att hon varnats är Riziki Abdallah från byn Dole som har spelat fotboll sedan hon var 11 år.

– Jag har aldrig attackerats fysiskt. Men de säger till mig och min familj att de inte gillar det och att jag inte borde spela fotboll, säger hon till New York times som i ett reportage belyser villkoren för fotbollsspelande kvinnor i Zanzibar.

– Jag är fast besluten att spela. Jag är inte rädd för något, säger hon.

Zanzibars fotbollsspelare har också uppmärksammats internationellt i två dokumentärer, Zanzibars fotbollsdrottningar som släpptes 2007 och Fotbollsdrömmar i Zanzibar som kom 2016 och som är en fortsättning. I filmerna följer Florence Ayisi och Catalin Brylla fotbollens framväxt bland skolflickor i Zanzibar och hur det har påverkat jämställdheten där.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV