Startsida - Nyheter

Pakistan satsar på rugby

Åtta rugbylag kommer att delta i Asian games som pågår från den 30 augusti till den 1 september i Jakarta i Indonesien. Kina, Japan, Hongkong, Kazakstan, Singapore, Thailand, Sydkorea och Indonesien är lagen som kvalificerat sig. Ett land som kvalificerat sig på herrsidan men inte på damsidan är Pakistan. I landet pågår dock satsningar på damrugby och antalet flick- och damspelare har ökat kraftigt på senare år – mellan 2016 och 2017 ökade antalet damspelare från 20 496 spelare till 28 743 spelare.

Pakistans rugbyförbund skriver dock att det fortfarande finns förväntningar på kvinnor som går stick i stäv med att spela rugby och att det är något som måste hanteras för att få flera kvinnor att spela och stanna kvar inom sporten, detta då sporten är maskulint kodad med egenskaper ”som traditionellt kopplas till män – snabbhet, styrka, aggressivitet och tävlingsinstinkt” skriver förbundet i en artikel.

Förbundet menar att det har försäkrat kvinnor samma rättigheter inom sporten som män har. Genom att samarbeta med skolor runt om i landet har rugbyförbundet kunnat sammanställa ett damlag. ”Funktionärer från Pakistans rugbyförbund kontaktade olika skolor och universitet för att hitta intresserade individer och de fick ett bra gensvar. I ett land där herrcricket är det enda laget som får mycket respons är det en fantastisk bedrift.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV