Startsida - Nyheter

Ungerns asylpolitik anmäls till EU-domstolen

Den första juli trädde en ny lag i kraft i Ungern som kriminaliserar hjälp till asylsökande och migranter. Lagens syfte är, enligt Human rights watch (HRW), att skrämma volontärer eller de som arbetar för hjälporganisationer. Straffet är upp till ett år fängelse. Lagförslaget kallas för ”Stop Soros”-lagen av regeringspartiet Fidesz. Den nya lagen är en del av partiets och den ungerska regeringens pågående kampanj mot den ungersk-amerikanska miljardären George Soros, som stödjer frivilligorganisationerna.

Nu följs denna lag upp av myndigheterna med nya förslag som påför de icke-statliga organisationer som ”stödjer migranter” 25 procent i skatt. Dessutom ska lagen om offentliga möten ändras så att staten och polisen får större möjlighet att upplösa demonstrationer de inte gillar, skriver HRW.

Med anledning av dessa förslag och nya lagar som kriminaliserar all verksamhet till stöd för asylsökande, samt tidigare övertramp, har EU-kommissionen inlett ett nytt överträdelseförfarande mot Ungern för brott mot EU-lagstiftningen. Den 19 juli hänvisade EU-kommissionen ärendet till EU-domstolen och Ungern har nu två månader på sig att agera på EU-kommissionens formella underrättelse om förfarandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV